New Scientist Ehk on olemas ka teine universum, kus aeg voolab tagurpidi? (1)

Thomas Lewton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Oletus, et suure pauguga sündis meie universumiga rööbiti selle peegelpilt, kus aeg kulgeb   vastupidises suunas, lahendaks tõeks osutudes nii mõnegi tänase füüsikaprobleemi.
Oletus, et suure pauguga sündis meie universumiga rööbiti selle peegelpilt, kus aeg kulgeb vastupidises suunas, lahendaks tõeks osutudes nii mõnegi tänase füüsikaprobleemi. Foto: Marek Strandbergi kollaaž

Neil Turoki ja Latham Boyle'i arvates on lugu iseeneslikult kiirelt paisunud univerusmist paras muinasjutt. Nad on veendunud, et suure paugu hetkel tekkis teinegi universum – meie oma peeelpilt – milles aeg kulgeb sootuks teises suunas. Iseküsimus on, kas sellesse saab minna ja sealt tulla nagu Christopher Nolani «Tenet'i» tegelased seda tegid ja ajalooga manipuleerisid.
Thomas Lewton intervjeerib Turokit ja toob sellesse uude teooriasse veidi rohkem selgust.

Universumi kosmoloogiline inflatsioon on idee sellest, et selle esimestel hetkedel toimus universumis äkiline ja äärmuslikult kiire paisumine. See idee on leidnud poolehoidu, kuna selgitab, miks aegruum on peaaegu täiesti lame ja miks kosmoses olev aine näib sedavõrd ühtlaselt jaotununa ka suurel skaalal. Või kas see ikka on nii? Häda on selles, et inflatsioonil võib olla palju erinevaid versioone, millest enamik ilmselt ei viiks vaadeldava universumini – ja vajadus teooria sellise «peenhäälestuse» järele, et see kirjeldaks seda, mida me universumina näeme, teeb mõned füüsikud närviliseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles