Kuidas paigaldada laborisse 5,5-tonnine tööpink?

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: TalTech

TalTechi kinnisvaraosakonna ehitustalitusele tuli jaanuaris põnev ülesanne – paigaldada mehaanika ja tööstustehnika instituudi laborisse 5,5-tonnine töötlemiskeskus, mis oma mõõtmetelt on väiksema vannitoa suurune.

Selleks tuli laiendada ukseava, toestada põrand ning sillutada transporditeekond metallplaatidega. Töötlemiskeskusega saab tutvuda tehnikaülikooli avatud uste päeval 28. veebruaril.

TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktori Kristo Karjusti sõnul saab 5-teljelise töötlemiskeskusega luua keeruka kujuga detaile: «Keskuse abil saavad tehnikaülikooli bakalaureuse- ja magistritudengid oma ideid ellu viia. Töötlemiskeskust saab kasutada nii õppe-, teadus- kui teenustöös. Praegu aga tegeleme aktiivselt selle seadistamisega.»

Universaalne 5-teljeline töötlemiskeskus ei mahtunud napilt välisuksest sisse. Tehnikaülikooli kinnisvaraosakonna ehitustalitus lahendas probleemi, eemaldades välisuksed koos lengidega.

Samuti tuli enne paigaldust välja selgitada, kuidas peab põrand vastu 5,5 tonnisele raskusele. Selleks, et ei tekiks kahju esimese korruse põrandale, oli vaja põrandat keldrist toestada ning nii paigaldatigi keldrisse neliteist tuge ehituse ja arhitektuuri instituudi inseneri Aldur Partsi jooniste järgi.

Seade saabus lumesajus. Neli rullikutega plaati olid valmis seadme nihutamiseks laborisse, kuid rullikud ja värskelt sadanud lumi ei teinud koostööd ning teekond õues tuli sillutada metallplaatidega. Nutikad lahendused ja vints aitasid seadmel liikuda laborisse, selle õigele kohale.

Tänaseks on ehitustalitus hoolitsenud selle eest, et välisuksed on oma õigel kohal ning trepikoda varasemast värskema ilmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles