NEW SCIENTIST ⟩ Praktiline küsimus: kuidas saab rännata multiversumi erinevate dimensioonide vahel?

, New Scientist, kaasautor
Copy
Kas neljas dimensioon eksisteerib? Kas meie Universum on teise Universumi sees? Kas meist kihutavad läbi teise universumi elanikud? New Scientisti lugejad lasid fantaasial lennata.
Kas neljas dimensioon eksisteerib? Kas meie Universum on teise Universumi sees? Kas meist kihutavad läbi teise universumi elanikud? New Scientisti lugejad lasid fantaasial lennata. Foto: Pizar Almaulidina / Pixabay

Kas kuidagi oleks võimalik pääseda universumi teistesse dimensioonidesse ja vaadata, mis toimub väljaspool meie kolmemõõtmelist maailma? Kui palju selliseid universumeid võib üldse eksisteerida ehk «Mitu inglit saab nõela otsas tantsida»? Sellise küsimuse esitas New Scientisti lugejatele Nick Canning Ühendkuningriigist.

Füüsik Max Tegmarki sõnul on nn «multiversumi» välja pakutud neli erinevat tähendust kaasaegse füüsika jaoks nagu «eeter» oli kunagi relativistlikus füüsikas: teoreetilised konstruktsioonid, millel pole mingeid mõõdetavaid tagajärgi. Need on entiteedid, mis tunduvad «teaduslikud».

Füüsik Paul Dirac mõistab sellise teoretiseerimise hukka kui «isegi mitte vale» teooria, sest see on väljunud füüsika üle käivate arutluste valdkonnast ja on pigem puhas matemaatiline spekulatsioon. Samas on see ikkagi põnev, sest jätab meile hüpoteetilised universumid, mis arvatakse eksisteerivat kõrvuti meie omadega, kuid mis ei saa meiega kuidagi suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles