Teadlased tahavad teada, mis kell Kuu peal on

teadus.postimees.ee
Copy
Kuuvarjutuse faasid.
Kuuvarjutuse faasid. Foto: Lisa Ann Fanning / SWNS

Tulevikku plaanitud Kuu-projektidega edasiliikumiseks on teadlastel hädasti vaja teada, mis kell parasjagu Kuu peal on. See aitab koordineerida Kuu-missioone ja võimaldab luua Kuu satelliidiks vajalikku navigatsioonisüsteemi, vahendab teadusajakiri Nature.

Kuna Kuu gravitatsioon on Maa omast nõrgem, tiksub sealne aeg meie omast 0,66 osakest miljardi kohta kiiremini. Täpse aja määratlemine tähendaks vähemalt kolme aatomkella paigaldamist. See, millise kuju universaalne kuuaeg võtaks, pole veel selge. Ametlik kuuaeg võiks põhineda UTCga sünkroniseerimiseks mõeldud kellasüsteemil või olla Maa ajast sõltumatu.

Kosmoseagentuuride ja akadeemiliste organisatsioonide esindajad hakkasid Kuul tiksuva aja määramist arutama eelmise aasta novembris, kui nad kohtusid Hollandis Noordwijki linnas asuvas Euroopa Kosmoseuuringute ja Tehnoloogiakeskuses.

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) abiga töötab NASA välja raamistikku LunaNet, millega võiksid tulevikus liituda kõik kosmoseriigid. Lunanet koosneb reeglistikust, mis võimaldaks kõigil Kuu satelliitnavigatsiooni-, side- ja arvutisüsteemidel moodustada Internetiga sarnase ühtse võrgu, sõltumata sellest, milline riik neid paigaldab. Seega on Kuu aja paikaseadmine osa palju suuremast pildist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles