Euroopa Komisjon esitleb märtsis kosmosekaitse kava

Copy
ELi välispoliitikajuht Josep Borrell kosmosekonverentsil
ELi välispoliitikajuht Josep Borrell kosmosekonverentsil Foto: Stephanie Lecocq

Euroopa Komisjon esitab märtsis kava EL-i julgeoleku ja kaitse tugevdamiseks kosmoses, ütles teisipäeval siseturuvolinik Thierry Breton.

Moskva kallaletung Ukrainale tegi lõpu Euroopa ja Venemaa seni tihedale koostööle kosmoses, lükates edasi hulga missioone ja mõjutates Euroopa satelliitide orbiidile saatmist.

«Praeguses geopoliitilises kontekstis on vaja tugevdada bloki strateegilist hoiakut, et suudaksime kaitsta enda huve, kaitsta oma kosmosesüsteeme ja -teenuseid ning saada arvestatavaks kosmosejõuks,» ütles Breton Euroopa kosmosekonverentsil Brüsselis.

EL-i välispoliitikajuhi Josep Borrelli sõnul oli Vene kallaletung Ukrainale blokile äratuskellaks uurida, kuidas kosmosetaristu ja -teenused on Euroopale hädavajalikud.

Vähem kui kümme protsenti ümber Maa tiirlevast 5500 tehiskaaslasest on sõjavägede omad, märkis Borrell.

«Kuid paljud teised on kahesuguse kasutusega ja pakuvad olulist informatsiooni meie julgeoleku ja kaitse tagamiseks,» lisas ta.

Bretoni sõnul tugineks Euroopa kosmosestrateegia neljale sambale.

Esimene näeb ette EL-i kosmosesüsteemide julgeolekuraamistiku tugevdamist, teine aga bloki ohtudele reageerimise võimekuse suurendamist, ütles ta.

Kolmas sammas näeb ette kosmose senisest suuremat kasutamist «julgeoleku- ja kaitseoperatsioonideks» läbi Maad ja kosmoseliiklust seiravate programmide, aga ka koostöö suurendamise partneritega nagu NATO.

Neljas sammas oleks «EL-i kosmoseseaduse» loomine, et tagada «ühised reeglid meie süsteemide turvalisuse, julgeoleku ja jätkusuutlikkuse osas», ütles Breton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles