NEW SCIENTIST Lapsi ja vanureid ohustav viirus võib saada vaktsiini

, New Scientist, kaasautor
Copy
RSV viirus on väga ohtlik just lastele ja vanuritele.
RSV viirus on väga ohtlik just lastele ja vanuritele. Foto: Shutterstock

Respiratoor-süntsütiaalne viirus ehk lühendatult RSV on suureks ohuks väga noortele ja väga vanadele inimestele. Praegu oleme viirusega võitlemise pöördepunktis, et vältida selle surmavat mõju.

17. jaanuaril teatas Moderna paljutõotavatest tulemustest vaktsiinikatsest, mis viidi läbi eakatel täiskasvanutel. See on viimane neljast erinevate farmaatsiaettevõtete tehtud katsetest, mille käigus avaldati väga paljutõotavaid tulemusi, mis võib tähendada, et 2023. aastal kiidetakse kõikjal maailmas heaks esimene RSV-vaktsiin.

Veelgi enam, 2022. aastal kiideti Euroopa Liidus ja Ühendkuningriigis heaks kauakestev antikeharavi, mis takistab muidu tervetel imikutel RSVsse nakatumast. Kui need ennetavad meetmed täidavad oma lubaduse, võivad need üheskoos päästa kümneid tuhandeid elusid.

RSV nakkusega võime me kõik elu jooksul kokku puutuda. Enamikul inimestel põhjustab see külmetuse taolisi sümptomeid, kuid haavatavamate gruppides, nagu imikud ja vanemad inimesed, võib see olla surmav.

Harish Nair Ühendkuningriigi Edinburghi ülikoolist ütleb, et igal aastal sureb RSVsse terves maailmas umbes 100 000 last, kellest enamik on imikud. Ta lisab, et 97 protsenti neist surmadest leiab aset madala või keskmise sissetulekuga riikides.

Nairi sõnul pole vanemate inimeste surmadest täpset ülevaadet. Suurema sissetulekuga riigid teatavad vähemalt 15 000 täiskasvanud inimese surmast, mille põhjuseks on RSV. Kusjuures risk suureneb koos vanadusega. Kuna enamik inimesi ei ole viiruse suhtes testitud, on tegelik arv tõenäoliselt kaks või kolm korda suurem, ütleb ta. 

Iga RSVst põhjustatud surma korral haigestub palju rohkem inimesi ja miljonid vajavad haiglaravi.

RSV vaktsiinide väljatöötamine on ajalooliselt olnud keeruline, sest viiruse välisküljel olev peamine valk, mida nimetatakse F-valguks, muudab rakke nakatades kuju. Kõige tõhusamad looduslikud või tehases valmistatud antikehad on suunatud selle valgu osale, mis puutub kokku enne selle kuju muutumist.

2013. aastal avalikustasid USA riiklike terviseinstituutide teadlased F-valgu sünteetilise vormi, mis on lukustatud nakatumiseelsesse vormi. Ettevõtted, sealhulgas GSK, Pfizer ja Moderna, on välja töötanud sellel lukustatud-avatud valgul põhinevad vaktsiinid.

GSK ja Pfizeri vaktsiinid koosnevad valgust endast, samas kui Moderna vaktsiin sisaldab seda kodeerivat mRNA järjestust, mis võimaldab rakkudel pärast süstimist hakata valku tootma.

60-aastaste ja vanemate inimestega läbi viidud uuringutes oli iga vaktsiini efektiivsus sümptomaatiliste infektsioonide ennetamisel üle 80 protsendi.

See tähendab, et ühe RSV-vaktsiini regulaarne pakkumine 60-aastastele või vanematele inimestele võib päästa palju elusid. Nair loodab, et see levib kõikides riikides, kuna testide puudumine tähendab, et mõned madalama sissetulekuga riigid on vähem teadlikud RSV kahjust ja vaktsiini vajadusest.

Pole veel teada, kui tõhus on RSV vaktsiin väikelaste seas, kuna katsed on alles algusjärgus. 2022. aasta novembris teatas Pfizer, et kui nende vaktsiini manustati raseduse ajal, oli see umbes 80 protsenti efektiivne väikelaste raskete infektsioonide ennetamisel kuni 90 päeva jooksul pärast nende sündi. Kaitse kadus seejärel järk-järgult. Esialgne kaitse on tingitud sellest, et imikud omandavad platsenta kaudu antikehi, mis seejärel ringlevad ka nende endi veres. 

Sarnast kaitset saab pakkuda ka tehases valmistatud antikehade süstimisega. 2022. aastal kiitsid EL ja Ühendkuningriik heaks nirsevimabi (Beyfortus) nimelise antikeha, sest uuringud näitasid, et ühe süsti saamine enne RSV-hooaega kaitses imikuid raskete infektsioonide eest. 

Nirsevimab ei ole esimene RSV-nakkuse ennetamiseks mõeldud antikeha, kuid see püsib kehas palju kauem, mistõttu on seda ennetava meetmena võimalik manustada ka muidu tervetele imikutele. Selle tootja AstraZeneca pole aga veel teatanud ravimi maksumusest, ütleb Nair. Tehases valmistatud antikehad kipuvad olema väga kallid.

Kuna paljudes riikides kiidetakse Pfizeri vaktsiin just raseduse ajal kasutamiseks, võib mõnel riigil peagi olla kaks võimalust RSV-nakkuste ärahoidmiseks imikutel: antikehad ja raseduse ajal manustatav vaktsiin. Arvestades, et pooled kõigist laste RSV-surmadest on alla kuue kuu vanustel imikutel, võib see imikute surmajuhtumeid oluliselt vähendada.

Seega on põhjust olla optimistlik, et RSV-st põhjustatud surmajuhtumite ja meditsiiniliste tüsistuste arv väheneb tohutult.

«Uued tooted on tulekul,» ütleb Nair. «Uued tehnoloogiad on väga paljulubavad.»

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles