Eesti ettevõtjad käivitasid ainulaadse e-poodide pakendite ringlussüsteemi

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Low imPACK kaasasutaja ja tegevjuht Kaie Kaas-Ojavere
Low imPACK kaasasutaja ja tegevjuht Kaie Kaas-Ojavere Foto: Taavi Sepp

Eesti ettevõtjad tutvustasid neljapäeval Tallinnas Kristiine kaubanduskeskuses uudset e-kaubanduse pakendite ringlussüsteemi, mille eesmärgiks on oluliselt vähendada e-poodidest ostmisel tekkivate ühekordsete pakendijäätmete hulka. Tegu Eestis ja ettevõtjate sõnul kogu meie piirkonnas esmakordse algatusega, kus süsteemiga liitunud e-kaupluste klientidel tekib võimalus tellida oma kaupa korduvkasutatavas pakendis ja saada pakendi tagastamise järel pandiraha tagasi.

Eestis saadeti eelmisel aastal e-poodidest pakiautomaatidesse umbes 12,4 miljonit postipakki, millest suurema osa pakendeid kasutatakse ainult üks kord. Seda probleemi hakkab lahendama E-kaubanduse pakendite ringlussüsteem nimega Tango. Süsteemi loojateks ning edasiarendajateks on Eesti üht suuremat pakiautomaatide võrgustikku Smartpost haldav logistikafirma Itella Estonia ja roheidufirma Ringo Eco, mis on edukalt käivitanud sarnase tagastussüsteemi korduvkasutavate toidunõude valdkonnas.

Neljapäeval alanud pilootfaasis paigaldati Tango tagastuskastid 15 Itella Smartposti pakiautomaadi juurde üle Eesti, kuid lähikuudel on kavas laiendada tagastuskastide võrgustik kõigi 257 Smartposti pakiautomaadi kõrvale.

Tango süsteemi esmaesitlusel demonstreeriti taaskasutatava postpaki saamist ja tagastamist tootja Low imPACK pakendiga, mille on vastupidavaks ning jätkusuutlikuks arendanud noor materjaliteadlane Liis Tiisvelt, kes on ka ettevõtte kaasasutaja.

Tiisvelti sõnul on tänane tekstiilkiududest pakend valmistatud tekstiilitööstuse eeltöötlus jääkidest, ehk kõikvõimalikest kangaribadest, mis mööbli ja riiete tootmise käigus tekivad. «Tulevikus tahame kasutada võimalikult palju tarbimisjärgseid tekstiilijäätmeid,» kirjeldas Tiisvelt mehhaaniliselt kokkupressitava pakendimaterjali visiooni. Õige survega press surub kiud materjaliks, millest valmistatud pakendid peaksid tootjate sõnul vastu pidama vähemalt 20 saatmiskorda.

Low imPACKi ringluspakendite materjal töötati välja TalTechi laboris ja pakendid ise valmivad Eestis.

 
Lisaks Low imPACKi pakendidetle (paremal) saavad e-poodide pakendite ringlussüsteemiga liituda ka teised pakenditootjad. 
Lisaks Low imPACKi pakendidetle (paremal) saavad e-poodide pakendite ringlussüsteemiga liituda ka teised pakenditootjad. Foto: Taavi Sepp

«Võrreldes klassikalise pappkarbiga ei kulu [meie toim.] pakendi tootmiseks vett, ei kasutata kemikaale ega pea puid maha võtma ning tootmisprotsessi CO2 jalajälg 72 protsenti väiksem,» selgitas Low imPACKi teine kaasasutaja ja tegevjuht Kaie Kaas-Ojavere.

Tango pakendite tagastussüsteemi haldav roheidu Ringo Eco on seni käivitanud 200 tagastuskohaga toidupakendite korduskasutuse võrgustiku ja teenindab enam kui 100 restorani korduspakenditega. Ettevõte esimese tegevusaasta käive ulatus 200 000 euroni. Ringo loodab märtiks lõpuks jõuda esimese miljoni ühekordse pakendi päästmiseni. Ettevõtte käivitamisse on oma roheinvesteeringuga panustanud 20 eesti perekonda ja 2 riskikapitali fondi kokku 800 000 euro ulatuses.

Tango süsteemi esmaesitlus Kristiine keskuses.
Tango süsteemi esmaesitlus Kristiine keskuses. Foto: Taavi Sepp

Low imPACK'i arvutuste kohaselt säästab 5000 ringluspakendi kasutamine 20 korda 42 tonni jagu pakendiprügi. «Low imPACK ringluspakendid on tänaseks kasutusele juba sellised kaupmehed nagu Telia, Kaubamaja, Baltika, Amanjeda by Katrin Kuldma, Ultima Thule Galerii ning lasteriideid rentiv platvorm The Rewear Comany,» rõõmustas Kaas-Ojavere. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles