Mis toimub? Amazonase vihmametsa raiutakse kõige enam kaitsealadel

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Aerofoto metsapõlegust Amazonases.
Aerofoto metsapõlegust Amazonases. Foto: DOUGLAS MAGNO

Jaanuari alguses ajakirjas Nature avaldatud uuringu kohaselt toimusid Brasiilias asuvates Amazonase vihmametsades aastatel 2018 -2021 suurimad raied kõige kõrgema kaitsega aladel - teadlaste sõnul kadus neist piirkondadest mets teiste aladega võrreldes kaks korda kiiremini.

Üle poole Amazonase troopilistest vihmametsadest on ametlikult määratud põlisrahvaste territooriumiks või kaitsealadeks. Kuid 2019. aastal ametisse astunud endise Brasiilia presidendi Jair Bolsonaro valitsemise ajal muutusid keskkonnaregulatsioonid ning nende rikkumisega seotud trahvid leebemaks ja nii jäid kaitsealused maad üha haavatavamaks.

Lisaks põhjustas COVID-19 pandeemia põlisrahvaste seas suurt suremust ning võimaldas metsavarastel ja illegaalselt tegutsevatel kaevuritel hõlpsamalt võõrale maale tungida.

Brasiilia sõdurid ebaseaduslikult raiutud palkide kõrval. 
Brasiilia sõdurid ebaseaduslikult raiutud palkide kõrval. Foto: BRAZILIAN ARMY

Brasiilia põlisrahvad ja keskkonnaorganisatsioonid loodavad nüüd oma uue presidendi Luiz Inácio Lula da Silvale, kes lubas möödund aasta novembris toimunud COP27 kliimakõnelustel oma kodumaal raadamise vastu võidelda, öeldes, et «maailmal ei ole kliimajulgeolekut ilma kaitstud Amazonaseta».

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles