NEW SCIENTIST ⟩ Robotiseeritud putukafarmid - meie toidu tulevik (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Ettevõtte Ÿnsect robotfarmis pole palju ruumi vaja. Selle asukad mahuvad kastidesse, mida võib riiulitesse panna, putukavastsed saavad sobiva niiskuse, toidu ja temperatuuriga enamuses ise hakkama. Valmistoodangut nopivad aga robotkäed ja tapamaja asub sama katuse all.
Ettevõtte Ÿnsect robotfarmis pole palju ruumi vaja. Selle asukad mahuvad kastidesse, mida võib riiulitesse panna, putukavastsed saavad sobiva niiskuse, toidu ja temperatuuriga enamuses ise hakkama. Valmistoodangut nopivad aga robotkäed ja tapamaja asub sama katuse all. Foto: Ÿnsect

Prantsusmaal Dole´i ​​linnas on käes talv, kuid tehases, kus ma seisan, on temperatuur parajalt üle 25 °C ja niiskel õhul on iseloomulik maalähedane lõhn. Robotkäed ja automatiseeritud konveierilindid transpordivad punaste kastide virnasid igas suunas. Need on täidetud tehase toorainega: miljardite Tenebrio Molitori mardikavastsetega, kes on tuntud kui tavalised jahuussid, kellest saavad hiljem jahumardikad.

See automatiseeritud jahuusside lasteaed ning ühtlasi ka tapamaja on Prantsusmaa biotehnoloogiaettevõtte Ÿnsect kavandatava ülemaailmse putukafarmide võrgustiku platvorm. Senised tehase tooted on olnud taimedele mõeldud väetised, lemmikloomatoit ning sigade ja kanade sööt. Kuid jahuussid kiideti Euroopa Liidus inimtoiduna heaks 2021. aastal ja ettevõte ootab selle turu kiiret kasvu juba lähiaastatel. Kui kõik läheb plaanipäraselt, avab ettevõte 2030. aastaks 15 sellist tehast, sealhulgas maailma suurima putukafarmi Prantsusmaal Amiensis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles