Venemaa saadab raketi Rahvusvahelisse Kosmosejaama lõksu jäänud meeskonda ära tooma

BNS
Copy
Sellel Venemaa kosmonaudi Sergei Korsakovi tehtud fotol on näha rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) Sojuzi kapsel. Vene kosmosekorporatsioon Roscosmos ütles kolmapäeval, et käivitab uue kosmoselaeva, et viia osa rahvusvahelise kosmosejaama meeskonnast pärast kapsli vigastamist ja jahutusvedeliku lekke teket tagasi Maale.
Sellel Venemaa kosmonaudi Sergei Korsakovi tehtud fotol on näha rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) Sojuzi kapsel. Vene kosmosekorporatsioon Roscosmos ütles kolmapäeval, et käivitab uue kosmoselaeva, et viia osa rahvusvahelise kosmosejaama meeskonnast pärast kapsli vigastamist ja jahutusvedeliku lekke teket tagasi Maale. Foto: Sergei Korsakov

Venemaa teatas kolmapäeval, et saadab 20. veebruaril mehitamata raketi Sojuz Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) meeskonda ära tooma, sest viga saanud kosmoselaev pidi nendeta Maale naasma.

«Sojuz MS-23 start on 20. veebruaril 2023 mehitamata kujul,» ütles Vene kosmoseagentuur Roskosmos.

Kosmoseagentuur oli varem teatanud, et kannatada saanud kosmoselaev Sojuz MS-22 peab pöörduma tagasi Maale meeskonnata.

Agentuur kinnitas, et Sojuz sai detsembris väikse meteoriidiga pihta, tabamus põhjustas jahutusvedeliku lekke kosmosekapslist.

MS-22 pidi tooma ISSist maale Vene kosmonaudid Sergei Prokopjevi ja Dmitri Petelini ning USA astronaudi Frank Rubio.

«Eriti kriitilise olukorra puhul ISSis otsustab Sojuz MS-22 kasutamise meeskonna päästmiseks riiklik komisjon eraldi otsusega,» ütles Roskosmos.

ISSi pardal on praegu seitse inimest. Kuna Sojuz MS-22 on rivist väljas, tähendab see, et ISSilt on evakueerumisvajaduse korral vaid üks «päästepaat», mis võtab peale neli inimest.

Nii Roskosmos kui NASA on kinnitanud, et leke ei ohusta pardalviibijaid.

Jahutusvedelikku hakkas lekkima 14. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles