NEW SCIENTIST ⟩ Parasiidid ei ole ainult «pätid ja kaabakad»

, New Scientist, kaasautor
Copy
Selleks, et hinnata, kuidas kliimamuutused kalaparasiitide arvukust mõjutavad, on briti teadlased uurimistöödeks kogunud ja säilitanud ligi 300 000 heeringat.
Selleks, et hinnata, kuidas kliimamuutused kalaparasiitide arvukust mõjutavad, on briti teadlased uurimistöödeks kogunud ja säilitanud ligi 300 000 heeringat. Foto: Katherine Maslenikov / SWNS

Kes kuuluvad maakera kõige mitmekülgsemate elusolendite nimekirja? Kindlasti tuleb nende hulka lugeda parasiidid. Nad elavad meie ja paljude teiste loomade sees, samuti taimedes ja seentes, ning jäävad tihti märkamatuks, kuuludes samas peaaegu igasse toiduvõrku ja ökosüsteemi. Nad on peadpööritavalt mitmekesised ning neil on oma peremeesorganismides elamiseks ja paljunemiseks erakordsed viisid, kirjutab raamatuarvustuses New Scientisti kaasautor Gege Li.

Nebraska ülikooli riiklikus muuseumis töötavad autorid Scott L. Gardner, Judy Diamond ja Gabor Racz uurivad oma raamatus «Parasites: The inside story» parasitismi kui geniaalset taktikat, mis on autorite sõnul edukaim elustiili Maal ellu jäämiseks.

Säärased kiidusõnad on parasiidid teeninud oma võimega hüpata ühelt peremehelt teisele ning kavala oskusega liikide ränne enda kasuks tööle panna. Olgu muidusööjaks kas kala lõpustes elav rannakarp, 30-meetri pikkune paeluss sinivaalas või jõehobu pärakus elav kaan - ikka ja jälle ilmnevad parasiidid kohtadest, mida isegi koolitatud asjatundjad ette näha ei suudaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles