Uuring: eestlane on teadususku

BNS
Copy
Foto: LEON KUEGELER

Euroopa Komisjoni läbiviidud Eurobaromeetri uuring näitab eestlaste aina kasvavat usku teadusesse ja teadlastesse.

Osaliselt koroonapandeemiast tingitud nihilism tundub Eestist vähemalt osaliselt mööda põikavat, teatas teisipäeval Ahhaa Teaduskeskuse esindaja.

96 protsenti eestlastest kinnitas, et nende hinnangul on teaduse ja tehnoloogia üldine mõju ühiskonnale positiivne. Seda ilmestavad ka Ahhaa teaduskeskuse selleaastased rekordarvud – keskust külastas üle 228 000 inimese, mis on läbi aegade kõige rohkem. Kusjuures eelnevat kaht aastat edestati pea kahekordselt.

Võrreldes 2010. aastaga on uudishimu teaduse vastu eestlaste seas tõusnud 14 protsenti. Üheksa eestlast kümnest vaatab dokumentaalfilme ja loeb teadusteemalist kirjandust. Lisaks külastab kaks kolmandikku eestlastest hea meelega ka teaduskeskuseid ja -muuseume.

Kantar Emori läbi viidud muuseumite uuringutes asetseb Ahhaa koos ERMi ja KUMUga juba aastaid tugevalt esikolmikus.

Kuigi möödunud aasta oli kõigile majanduslikult keeruline, näitab külastajarekord Ahhaa juhatuse liikme Pilvi Kolgi sõnul, et teadus on eestlastele jätkuvalt tähtis teema. «Arvestades eestlaste väikest rahvaarvu, on meil põhjust nende numbrite üle väga uhke olla. Eestist pärit maailmamuutjate ja uuenduslike ideede arv on kindlasti märk sellest, et oleme väga õigel teel.»

Eurobaromeetri uuring on vastajate arvu poolest läbi aegade kõige suuremahulisem teadusteemaline uuring, millest võttis osa koguni 37 000 inimest 38 Euroopa riigist. Eestis viis uuringu läbi teabeettevõte Kantar Emor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles