Botaanikaaias heisatakse reedel Euroopa rohelise pealinna purjed

BNS
Copy
Tallinna Botaanikaaed.
Tallinna Botaanikaaed. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Botaanikaaia Palmimajja heiskab kunstnik Peeter Laurits sel reedel ehk 13. jaanuaril kell 15 purjed, mis lükkavad hoo sisse Euroopa rohelise pealinna eriprogrammile Tallinna Botaanikaaias.

Palmide ja araukaaria kohal lehvivatele purjedele on trükitud Põhja-Jäämere vetikad. Teos on üles ehitatud kontrastile – arktilised taimed versus troopikataimed, ookeanitaimed versus maismaataimed. Ülalt alla pildistatud vaatele tuleb vaadata alt üles, et osutada kõigi eluvormide olemuslikule sugulusele.

Peeter Laurits veetis 2022. aasta suvise pööriaja Põhja-Jäämere ääres, Euroopa kõige põhjapoolsema tipu, Slettnesi tuletornis, kus osales Academy for Rhythmorphology töötoas Hilde Methi, Signe Lidéni ja Arjen Mulderi kutsel. «Töötoa eesmärk oli polaarpäeva haripunktis keskenduda looduse rütmilistele liikumistele, eriti tõusu ja mõõna rütmikale ning teha tutvust ookeanielustikuga,» selgitas Laurits. «Töötoast võttis osa eri riikidest ja erialadelt 12 kunstnikku, kellega koos tegime nädala jooksul veealuseid helisalvestusi, filmisime, pildistasime, sõelusime planktonit, tegime mõõtmisi ja pidasime seminare.»

Tallinna Euroopa rohelise pealinna aastal on inimeste keskkonnateadlikkuse kasv üks peamisi eesmärke ja sellepärast on ka Tallinna Botaanikaaia eriprogrammil rohelise pealinna programmis oluline koht. «Olukorras, kus tarbime maa ökoloogilisi ressursse kordades rohkem, kui loodus suudab neid taastoota, tuleb väga selgelt aru saada, et keskkonnahoidlikkus peab olema meie kõigi elementaarne mõtteviis. Muud valikut lihtsalt ei ole. Seepärast kutsume erinevate rohelise pealinna ürituste ja programmide kaudu keskkonnateemadel kaasa mõtlema, et paremini mõista, miks on vaja hoida elukeskkonda ning kuidas iga inimene saab ise paremini panustada keskkonnahoidu,» sõnas rohelise pealinna juht Krista Kampus.

Teos «Jäämere purjed Palmimaja taevas» jääb Palmimajja 2023. aasta viimase päevani.

Tallinna Botaanikaaia rohelise pealinna eriprogrammiga saab tutvuda aadressil https://botaanikaaed.ee/roheline-pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles