New Scientist Need 12 asja on igaühel õnnest ja heaolust veel puudu

Vaclav Smil
, Manitoba Ülikooli emeriitprofessor, New Scientisi kaasautor
Copy
Vaclav Smili hinnangul piisaks õnnelikumaks ja turvalisemaks eluks Maal vaid 12-st asjast, mida inimkond peaks ette võtma ja ära tegema.
Vaclav Smili hinnangul piisaks õnnelikumaks ja turvalisemaks eluks Maal vaid 12-st asjast, mida inimkond peaks ette võtma ja ära tegema. Foto: Piqsels

Vaclav Smil tutvustab ise oma uut raamatut, millest on ammutatavad teadmised selle kohta, kui edukas on olnud inimkonna ajaloos leiundustegevus, innovatsioon ja kõik muu selline. Lisaks – kui kõrgelt on kukutud, kui mõni asi on viltu vedanud. Ja viltuvedamisi on. Smil laotab me ette 12 asja, mis on tema meelest möödapääsmatud ja lisab veel kolm, millega saaks inimkond kiiresti hakkama.

Ma pole kunagi olnud ulmelugude fänn. Ma kahtlen kõigis liiga-hea-et-olla-tõene väidetes «epohhiloovate» avastuste kohta. Aga samas ma olen põhjalikult kirjutanud ka leiutiste transformeerivatest mõjudest alates sünteetilisest ammoniaagist väetisetootmiseks ja pooljuhtseadmetest elektroonikas kuni viis-ühes vaktsiinideni, mis immuniseeriks inimest mitmete haiguste vastu korraga. Veelgi enam, mulle tundub ilmne, et me vajame uusi põhimõttelisi edusamme, selleks et tulla toime paljude majanduslike, sotsiaalsete ja keskkonnaalaste probleemidega, millega me praegu silmitsi seisame. Käsitlen oma uues raamatus «Leiutamine ja innovatsioon: lühike ajalugu arenguhüpetest ja läbikukkumistest» neid võimalikke edusamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles