NEW SCIENTIST Robot õppis täpselt golfi mängima, aga võistlustele veel ei kipu

, New Scientist, kaasautor
Copy
Paderborni ülikooli teadlaste ehitatud golfirobot Golfi kasutab palli täpseks auku saatmiseks füüsikaseadusi, mis aitavad täpse löögitrajektoori arvutada. Päris võistlustele robotit veel siiski saata ei saa, sest sel on saba taga, masin ehitati demonstreerimaks, kuidas masinõpe ja füüsikaseaduste arvestamine meid robotite juures aidata võivad.
Paderborni ülikooli teadlaste ehitatud golfirobot Golfi kasutab palli täpseks auku saatmiseks füüsikaseadusi, mis aitavad täpse löögitrajektoori arvutada. Päris võistlustele robotit veel siiski saata ei saa, sest sel on saba taga, masin ehitati demonstreerimaks, kuidas masinõpe ja füüsikaseaduste arvestamine meid robotite juures aidata võivad. Foto: Paderborn University / SWNS / Scanpix

Robot nimega Golfi on esimene masin, mis suudab täiesti iseseisvalt märgata golfipalli, liikuda selle juurde mööda griini ning lõpuks edukalt puttida ehk palli auku ajada.

Golfimänguroboteid on välja töötatud varemgi, kuid seni on alati vaja olnud ka inimesi, kes neid palli juurde sätiksid ning löögiks õiget hoovõttu tegema programmeeriksid. Kõige kuulsam neist on robot LDRIC, mis sai 2016. aastal Arizona TPC Scottsdale´i golfiväljakul hakkama pika hole-in-one'iga (ehk palli auku ühe löögiga).

Saksamaal Paderborni ülikoolis töötav Annika Junker ja tema kolleegid suutsid aga panna robot Golfi iseseisvalt golfipalli leidma ning ratastel liikuma tänu 3D-kaamerale, mis vaatab ülevalt alla griinile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles