NEW SCIENTIST ⟩ See vaktsiin võib muu hulgas vähendada kardiovaskulaarsete probleemide riski

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Gripi vastu vaktsineerimine võib samuti vähendada südame-veresoonkonna probleemide tekkeriski.

Bahar Behrouzi Toronto ülikoolist ja tema kolleegid viisid aastatel 2000–2021 läbi kuue gripivaktsiini kliinilise uuringu tulemuste metaanalüüsi. Kuues uuringus osales kokku üle 9000 inimese.

Teadlased soovisid välja selgitada, kas gripivaktsiin vähendas vaktsineerimisele järgneval aastal südame-veresoonkonnahaiguste, nagu insult ja südameinfarkt, väljakujunemise võimalust.

Kõigis kuues katses jälgiti osalejaid 12 kuud. Nende keskmine vanus oli 65,5 aastat ja veidi enam kui kolmandikul neist oli 12 kuu jooksul enne ühte uuringusse kaasamist olnud südameprobleeme.

Ainult 4510 neist inimestest olid saanud gripivaktsiini, samas kui teistele anti kas platseebot või nad ei saanud üldse mingit ravimit.

Uurijad leidsid, et gripivaktsiin vähendas 12 kuu jooksul pärast vaktsineerimist keskmiselt 34 protsenti suuremate kardiovaskulaarsete probleemide riski.

Kui vaadelda ainult neid inimesi, kellel on hiljuti esinenud südameprobleeme, siis neil, kes gripi vastu vaktsineeriti, oli järgmisel aastal 45 protsenti väiksem risk haigestuda südamehaigusesse kui neil, kes ei vaktsineerinud.

Uuringu kallal töötanud Deepak Bhatt Harvardi ülikoolist ütleb, et see seos on tõenäoliselt tingitud sellest, et gripp võib põhjustada südameinfarkti. «See võib olla stress, mida infektsioon südamele avaldab, näiteks kõrgenenud südame löögisageduse tõttu,» ütleb ta.

«Mõned uuringud viitavad ka sellele, et vaktsiin võib suhelda organismi immuunsüsteemiga ja aidata stabiliseerida naastud veresoontes, takistades seega nende paigast nihkumist või rebenemist ja täiendavate probleemide tekitamist,» ütleb Behrouzi.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles