NEW SCIENTIST Kosmose hääled: kuula, kuidas kostab mustade aukude kokkupõrge või äike Saturnil (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Universumi mõistatuslikest nähtustest saab terviklikuma pildi, kui neid kuulata. Ka must auk kõlab teistmoodi, kui sellelt saadud signaalid kuuldavaks muuta.
Universumi mõistatuslikest nähtustest saab terviklikuma pildi, kui neid kuulata. Ka must auk kõlab teistmoodi, kui sellelt saadud signaalid kuuldavaks muuta. Foto: Peace,love,happiness / Pixabay

See kõlab nagu ilutulestik - pauk, millele järgneb nõrk sädemete särin. Edasi kostub vaid taustamüra. Peagi rullub aga sellest üle justkui lööklaine, millele järgneb veel teine ja kolmas ning iga järgmine on valjem, kui eelmine. Lainete vahel piiksatavad juhuslikud noodid. Nii kostab must auk.

Maast umbes 7800 valgusaasta kaugusel asub mustade aukude süsteem nimega V404 Cygni. Sealsete mustade aukude heli meenutab nagu aastavahetuse ilutulestikku. Kokkupõrke lained on nagu kajaga energiapursked, mis põrkavad tagasi läheduses asuvatelt gaasi- ja tolmupilvedelt. Juhuslikud noodid selles heliteoses on aga üksikud tähed.

Must auk muidugi tegelikult nii ei kõla. See on NASA loodud helimaastik, mis esitab kuuldavalt teleskoopide salvestatud andmeid. Heli kasutamine sel viisil, mida nimetatakse sonifitseerimiseks, ei ole midagi uut. Aastakümneid on seda enamasti kasutanud avalikkusele mõne kosmilise nähtuse esitlemiseks või tarvitavad seda mõned pimedad või vaegnägijaist astronoomid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles