Teadlased koostavad nimekirja Venemaa vastaseid sanktsioone eiravatest tuntud ettevõtetest (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Mõnede tuntud brändide ärile on hea läbisaamine Moskvaga nii oluline, et ollakse nõus ka mainekahjuga, mis kaasneb sanktsioonidest mööda vaatavate firmade nimekirja sattudes.
Mõnede tuntud brändide ärile on hea läbisaamine Moskvaga nii oluline, et ollakse nõus ka mainekahjuga, mis kaasneb sanktsioonidest mööda vaatavate firmade nimekirja sattudes. Foto: Eero Vabamägi
  • Yale´i teadlased annavad Venemaal tegutsevatele äridele hindeid A-st F-ini
  • Yale´ist sõltumatult avaldatakse ka nimekirja, kust saab küsida edasi tegutsemise põhjuste kohta
  • Eesti ettevõtted peavad nimekirja sattumist põhjendamatuks

Yale´i Juhtimisinstituut (Yale School of Management) on pidanud professor Jeffrey A. Sonnenfeldi juhtimisel alates 28. veebruarist arvet riikide ja majandusvaldkondade kaupa, kui paljud ettevõtted on Venemaa ärist loobunud ning kes endiselt sealsel turul erinevate põhjendustega või põhjendusteta jätkavad. Ehkki nimekiri kahaneb pidevalt, on seal endiselt päris tuntud ärisid, mis mingil moel edasi tegutsevad. Ka Eestist on andmebaasis kolm tuntud firmat, kes said hindeks «ostavad aega», kuid kõik on pidanud oma nimekirja sattumist põhjendamatuks.

26. detsembri seisuga uuendatud nimekirjast leiab praegugi kõigile tuntud nimesid, kuid Yale´i juhtimisinstituut on hakanud neid nüüd kategoriseerima nagu koolis tähestiku järgi A-st F-ini. Hindeid pannakse vastavalt sellele, kui palju on firma Vene turult välja tõmbunud.

Selline on skaala, mille järgi Venemaalt tagasitõmbuvaid ettevõtteid hinnatakse.
Selline on skaala, mille järgi Venemaalt tagasitõmbuvaid ettevõtteid hinnatakse. Foto: Yale SOM

See tähendab, et kui osad on lõpetanud täielikult tegevuse, osad enam ei investeeri ja mõned on hetkel peatanud tegutsemise, kuid pole öelnud, millal ja kuidas kavatsevad jätkata, siis on neidki, kes värbavad, laienevad ja kasutavad ära vähenenud konkurentsi sealsel turul.

Nimekirja täiendavad pidevalt professor Jeffrey Sonnenfeld ning tema ekspertide, teadlaste ja üliõpilaste meeskond, kes hoiavad silma peal ettevõtete pressiteadetel ja uudistel ning küsitlevad ka ise olulisi tähelepanu all olevaid ärisid.

Üsna palju saadetakse meeskonnale vihjeid, kui lugejad on leidnud mõne organisatsiooni, kes tundub Venemaal edasi tegutsevat ja pole selle kohta sõna võtnud.

Hetkel (26. detsembril 2022) on näiteks Venemaal tegutsemist jätkamas  (hinne «Digging in», mis näitab, et pole eriti miskit tehtud turult tagasitõmbumiseks) Yale´i Juhtimisinstituudi koostatud nimekirja järgi järgmised tuntud ettevõtted (mõned näited):

  • Air China (Hiina lennuettevõte, jätkab lende Venemaale)
  • Alibaba Group (Hiina e-pood, jätkuvalt saab tellida elektroonikat ka Venemaale ja Venemaa ladudest Euroopasse)
  • AnyDesk (Venemaal soovitatakse seda saadaolevat Saksa tarkvara alternatiivina turult lahkunud TeamViewerile)
  • Ariston (Itaalia kodumasinate firma mitte ainult ei jätka, vaid värbab laienemiseks uusi inimesi)
  • Asics (Jaapani sporditarvete firma, hoiab vähemalt Moskvas poe endiselt avatuna)
  • Benetton (Itaalia rõivatootja)
  • Bonduelle (Prantsuse toiduainetootja, selgitab oma jätkamist siin)
  • Egyptair (Egiptuse lennufirma)
  • Emirates (Araabia Ühendemiraatide lennufirma)
  • Etihad (Araabia Ühendemiraatide lennufirma)
  • Eutelsat (Prantsuse satelliit-TV firma, jätkab ülekandeid)
  • Gorenje (Sloveenia kodumasinatootja)
  • Honor (Hiina mobiilitootja)
  • Lacoste (Prantsusmaa)
  • Liebherr (Šveits, põhjendus siin)
  • Makita (tööriistad Jaapanist)
  • MSI (Taiwani elektroonikatootja - emaplaadid, arvutid jm)
  • Mitsubishi Heavy Industries (Jaapani masinatööstuse ettevõte)
  • OKI (Jaapan, kontorimasinad, printerid)
  • OPPO (nutitelefonid Hiinast)
  • Qatar Airways (Qatari lennufirma)
  • Riot Games (USA mängutootja, põhjendus siin)
  • Tupperware (USA)
  • Turkish Airlines (Türgi lennufirma)
  • Unicredit (Itaalia finantsettevõte)
  • Veolia (Prantsumaa, põhjendus siin)
  • Vivo (Hiina telefonitootja)
  • Yamaha (Jaapan)
  • ZTE (Hiina mobiilitootja)

Samas on mõned ettevõtted jätkanud humanitaarsetel põhjustel. Näiteks Saksa ettevõte B. Braun tarnib ja hoiab Venemaal käigus vere dialüüsiaparaate, Philips (Hollandi elektroonikatootja) jätkab vaid hädavajaliku meditsiinitehnikaga, nende põhjendus on siin. Siemens Healthineers tegutseb samuti meditsiiniteenuste valdkonnas ning põhjendab seda siin.

Kui panna Yale´i nimekirjale filter ning otsida Eesti ettevõtteid, siis leiab sealt kolm tuntud nime, kuid kõik need on hindega D («ostavad aega juurde» - Buying Time) ehk on ajutiselt peatanud või peatamas tegutsemist. Need ettevõtted on Bolt, Eesti Gaas ja Icosagen.

Täiendusena: kõik kolm Eesti firmat peavad oma nimekirjas olemist põhjendamatuks ja lükkavad allolevates kommentaarides Yale´i andmebaasi väited ümber. Postimehel ei ole veel õnnestunud koostajatelt endilt kommentaari saada.

Lätist on nimekirjas üks ettevõte, kes kogutud andmete põhjal tegevust Venemaal jätkab.

Yale´ist sõltumatult koostatakse veel üht nimekirja Yale´i andmebaasis E ja F hinde saanud ettevõtetest, kes Venemaal edasi tegutsevad, et neile saaks saata oma arvamuse või küsimused.

Aadressill www.emailcontactukraine.com on nende äride kontaktandmed, kustkaudu saab küsida, miks nad jätkavad Venemaal tegutsemist.

ICOSAGENI KOMMENTAAR

«Demokraatia, rahu ja vabadus on ühiskonna kõige fundamentaalsemad väärtused. Kahjuks tuletab õigustamatu sõda Ukrainas valusalt meelde, et neidsamu väärtusi ei saa pidada enesestmõistetavaks. Icosagen seisab demokraatia, vabaduse ja inimõiguste eest. Seetõttu oleme lõpetanud koostöö Venemaa ja Valgevene ettevõtetega ja toetame aktiivselt Ukraina rahvast. Icosageni viimane ja ainus projekt Venemaa ettevõttega lõppes juba enne Venemaa agressiooni, 14. veebruaril 2022. Valgevene ettevõtetega ei ole meil olnud ühtegi ühist projekti ja neid ei ole kavas ka tulevikus alustada. Meil ei ole ka kunagi olnud Venemaal ega Valgevenes tootmisrajatisi, kontoriruume ega ühtegi muud vara ega töötajat, mistõttu ei saa meid ka lugeda neis riikides tegutsevate ettevõtete sekka.

Toetamaks Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas kannatavaid süütuid inimesi, otsustas Icosageni juhtkond 2022. aasta märtsis annetada 10 000 eurot Punasele Ristile humanitaarabiks. Jätkuva Ukraina humanitaarkriisi valguses otsustasime ka jõulude eel kogu oma headele partneritele jõulukinkide ostmiseks mõeldud raha, 10 000 eurot, annetada Ukraina rahvale. Valisime selleks Slava Ukraini ja Postimehe ühise projekti «Lootuse jõulud Ukrainas», mis aitab viia Ukrainasse abipakke, mis sisaldavad toitu ja hädavajalikke tarbekaupu inimestele, kes vajavad külmadel talvekuudel sõjapiirkonnas palju tuge, hoolt ja soojust. Samuti pakume ukrainlastele Icosagenis erialast tööd, et need töökad ja haritud inimesed saaksid Eestiski jätkata kõrgel tasemel teadusprojektidega.

Kutsume kõiki Eesti ettevõtteid ja inimesi üles Ukrainat jõudumööda toetama. Usume, et saame üheskoos muutusi esile kutsuda ja leevendada puudustkannatavate inimeste koormat. Loodame siiralt, et Euroopasse saabub peagi taas rahu ja anname oma panuse, et sellele kaasa aidata.»

Prof. Mart Ustav, Icosageni asutaja ja tegevjuht

BOLTI KOMMENTAAR

«Täpsustaksime, et Buying time ei ole korrektne siinkohal öelda. Oleme resoluutselt Venemaa sõjategevuse vastu Ukrainas ja mingil moel ei plaani oma tegevusega Venemaad toetada.

Oma sõidujagamisteenuse pakkumise lõpetasime Venemaa turul enne sõja algust ja sõja alguses lahkusime ka Valgevene turult sõidujagamisteenusega.

Teiseks oleme eemaldanud kõik Venemaal toodetud kaubad Bolt Marketist erinevates riikides ning neid tooteid ei müü. Meil ei ole ka plaanis neid tooteid müüma hakata.»

Liisi Maria Muuli, Bolt 

EESTI GAASI KOMMENTAAR

«Eesti Gaas ei impordi maagaasi Venemaalt. Meie poolt müüdav gaas tuleb täna Klaipeda terminali kaudu, kus see sisestatakse gaasi ülekandevõrku ja jõuab kõigi meie klientideni Leedus, Lätis, Soomes ja Eestis. Oleme viinud oma klientide gaasivarustuse üle veeldatud maagaasi põhiseks, hankides seda peamiselt Ameerika Ühendriikidest ja Norrast. Alates kevadest oleme Leedu Klaipeda terminali kaudu hankinud viis laevatäit LNG-d, mais jõudis Klaipeda terminali Ameerika Ühendriikidest gaasitanker Aristidis 1, juunis Ameerika Ühendriikidest Diamond Gas Crystal ja Norrast Arctic Princess, oktoobris Ameerika Ühendriikidest Isabella ning novembris Norrast Arctic Aurora.»

Raul Kotov, Eesti Gaasi juhatuse liige

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles