New Scientist ⟩ Sõda orjanduse vastu kasvas võitluseks liigirikkuse eest (1)

Jeremy Hsu
, New Scientist, kaasautor
Copy
1862 aasta veebruaris vette lastud soomusaev Monitoril oli uudne pöörlev kahuritorn. Laev läks põhja sama aasta viimasel päeval karmides mereoludes.
Foto on laevameeskonna liikmed Monitori suurtükitorni juures, kui laev on Jamesi jõel 1962. aasta juulikuus.
1862 aasta veebruaris vette lastud soomusaev Monitoril oli uudne pöörlev kahuritorn. Laev läks põhja sama aasta viimasel päeval karmides mereoludes. Foto on laevameeskonna liikmed Monitori suurtükitorni juures, kui laev on Jamesi jõel 1962. aasta juulikuus. Foto: Wikimedia Commons

160 aastat tagasi, jõulude järgselt, uppus Atlandi ookeani lääneservas üks innovaatiline laev. Selle laeva meeskond andis oma panuse, et võidelda orjapidamise kaotamise eest nagu muutis ka see laev seda, kuidas edaspidi ehitati sõjalaevu.
Siiski on veel üks asi, millega see laev panustas üllatuslikul moel just mereelustiku säilimisse ja selle liigirikkuse kasvu.

1862. aasta jõulupäeval, USA kodusõja kõrghetkel, istus soomsutatud sõjalaeva USS Monitor meeskond omalaadi dekadentlikule õhtusöögile. Menüüs olid küpsetatud kalkun, kartulipuder, ploomipuding ja puuviljakook – haruldased maiusroad meremeestele, kes olid toitunud kuid peamiselt kuivikutest ja soolatud sealihast. Ees ootasid neid aga sootuks vähempidulikud muutused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles