NASA kulgur poetas välja esimese proovikapsli, milles võivad Marsi mikroobid hiljem Maale reisida

teadus.postimees.ee
Copy
Titaanist kapslis on Marsikulguri Perseveranse võetud pinnasproovid, mida aastate pärast saab Maal uurima hakata, kui kapslile uus kosmosemissioon järele saadetakse.
Titaanist kapslis on Marsikulguri Perseveranse võetud pinnasproovid, mida aastate pärast saab Maal uurima hakata, kui kapslile uus kosmosemissioon järele saadetakse. Foto: NASA

USA kosmoseagentuuri NASA marsikulgur Perseverance poetas Marsi pinnale esimese kapsli, milles on esimene proov planeedi pinnasest. Plaanis on see ja veel 17 proovi hiljem Maale saata põhjalikumaks uurimiseks, et leida võimalikke jälgi elust ja planeedi kunagisest soodsamast kliimast.

Perseverance on juba võtnud igast väljavalitud kivist korduvaid proove ning kulguri kõhtu on neid kogunenud 18, sealhulgas üks atmosfääriproov. Marsi proovide Maale saatmise plaanides on kogutud materjali toimetamine hiljem saabuvale robotmaandurile, mis on varustatud väikese raketiga, et saadetised kosmosesse saata.

Planeedi pinnale poetatud kapslite kogumiseks on missioonil olemas ka nii-öelda plaan B juhuks, kui midagi läheb valesti ja Perseverance´iga ei saa proove robotmaandurile kohale toimetada. Sel juhul tulevad proovikapsleid üles korjama paar helikopterit ja toimetavad need saabuvale robotmaandurile.

Perseverance´i Marsi missiooni põhieesmärgiks on astrobioloogia ehk iidsetest mikroobidest jäänud elumärkide otsimine. Kulgur uurib planeedi geoloogiat ja minevikukliimat, sillutades samas teed inimeste saabumiseks punase planeedi pinnale.

Järgmistel NASA missioonidel saadetakse koostöös Euroopa kosmoseagentuuriga ESA Marsile robotmaandur, et kinnised proovid kokku koguda ja põhjalikumaks analüüsiks Maale tagasi saata.

21. detsembril Marsi pinnale poetatud kapsel peaks Maale tagasi jõudma esimesena, mis on NASA jaoks ajalooline hetk. Selles asub esimene proov väikese tardkivimi südamikuga, millele on antud nimeks «Malai». Näidis saadi 31. jaanuaril Jezero kraatri piirkonnast.

Kapsli poetamine polnud niisama lihtne. See väljus kulguri sisemusest ligi tunniga ning järgmise etapina pidi Perseverance WATSONi nimelise kaameraga piiluma kõhu alla, kas välja kukkunud proov on ikka Marsi pinnal ning et see ei jääks kogemata kulguri rataste alla. Samuti tuli robotkäe otsas olevast kaamerast vaadata, et silinder püsti seisma ei jääks. Kui nii oleks juhtunud, pidanuks robotkäsi proovikapsli pikali lükkama. Sellel on nimelt ühes otsas laiem ketas, et oleks hiljem lihtne robotkäega proovi ümbert kinni haarata. 

Seda, kuidas kapslid tagasi maale jõuavad, saab näha NASA/ESA animatsioonist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles