Roskosmose juht kiitis USA-Vene koostööd ISS-i lekke ajal

Copy
Roskosmose juht Juri Borissov.
Roskosmose juht Juri Borissov. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht kiitis teisipäeval Vene-USA koostööd Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) Sojuzi kapsli jahutusvedeliku lekke ajal.

«Tervitage kogu Ameerika meeskonda. Nad tõestasid end tõusvat selle olukorra kõrgusele ja ulatasid meile abistava käe,» ütles Juri Borissov pöördumises ISS-i pardal olevatele kosmonautidele. «Kuid loodan, et tulevikus tuleme toime omal jõul.»

«Näitasite kogu maailmale eeskuju, kuidas teha koostööd kõige raskemas ja keerulisemas olukorras. Paljudel poliitikutel on teilt mõndagi õppida,» lisas ta.

Kosmos on jäänud üheks väheseks valdkonnaks, kus Moskva ja Washingtoni koostöö on pärast Vene kallaletungi Ukrainale jätkunud.

ISS on orbiidil olnud alates 1998. aastast, mil USA-Venemaa koostöö oli külma sõja aegse kosmosevõidujooksu järel tihenemas.

Vene kosmonaudid Sergei Prokopjev ja Dmitri Petelin ning USA astronaut Frank Rubio sõitsid Sojuzi raketiga Kasahstanist ISS-i 21. septembril.

Kapsel peaks nad tagasi Maale tooma märtsis.

Neljapäeval avastatud jahutusvedeliku lekke tõttu jäeti ära kahe Vene kosmonaudi kosmosekõnd ning see võib mõjutada kolmiku naasmist Maale.

«Loodan, et see väike vahejuhtum, mis meil temperatuurikontrolli süsteemiga oli, ei mõjuta teie tuju ega kindlat meelt,» lausus Borissov.

«Loodame, et teie missioon viiakse lõpuni plaanipäraselt.»

Roskosmos ja USA kosmoseagentuur NASA teatasid, et Sojuz MS-22 kapsli leke ei kujutanud ISS-i pardal olijatele ohtu.

Roskosmos teatas esmaspäeval, et pärast algset temperatuuritõusu on kapsli temperatuur stabiliseerunud umbes 30 kraadile Celsiuse järgi.

Avalduses lisati, et lekke põhjust selgitatakse ja erikomisjon uurib, kas kapslit saab kasutada astronautide naasmiseks Maale.

Borissov märkis, et kui Sojuz MS-22 osutub naasmismissiooniks kõlbmatuks, tuleb saata neile järele teine masin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles