Steven Spielberg tunnistas, kelle pahameel teda kummitab

teadus.postimees.ee
Copy
Steven Spielberg oma värske filmi esilinastusel.
Steven Spielberg oma värske filmi esilinastusel. Foto: Jordan Strauss

USA filmirežissöör Steven Spielberg ütles BBC-le, et kahetseb tõsiselt «haipopulatsiooni hävitamist», mis sai alguse pärast tema 1975. aasta filmi «Lõuad».

Spielbergi Oscari vääriliseks tunnistatud õudukas rääkis loo inimesi õgivast mõrtsukhaist (Carcharodon carcharias), kes ründas USA mereäärset linna. «Ma tõesti ja tänaseni kahetsen haipopulatsiooni hääbumist raamatu ja filmi pärast. Ma ausalt kahetsen seda,» ütles 75-aastane Spielberg BBC raadiosaates «Desert Island Discs».

Mõrtsukhai (pildil) kipub inimestele siiski teisi saakloomi eelistama.
Mõrtsukhai (pildil) kipub inimestele siiski teisi saakloomi eelistama. Foto: AGAMI/V. Legrand, via www.imago-images.de

Mullu teadusajakirjas Nature avaldatud uuringu kohaselt on haide arvukus ookeanides alates 1970. aastatest ülepüügi tõttu 71 protsendi võrra kahanenud. Haikaitsefondi andmetel ähvardab 36 protsenti maailma 1250 hai- ja railiikidest väljasuremine.

Teadlased on teinud etteheiteid filmidele, nagu «Lõuad», sest need mängivad rolli avalikkuse hoiakute kujundamises. Teised väidavad aga, et selliste avaldustega tähtsustatakse Hollywoodi mõju üle.

Elusuuruses haimudel filmist «Lõuad».
Elusuuruses haimudel filmist «Lõuad». Foto: MICHAEL PALMA

Kui Spielbergilt saates küsiti, mis tunne tal oleks, kui ta satuks üksikule saarele ja tema ümber tiirutaksid haid, vastas mees, et see on tõesti üks asi, mida ta kardaks. «Mitte seda, et haid mu ära sööksid, aga pigem seda, et nad on minu peale pahased selle pärast, mis pärast 1975. aastat juhtus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles