NEW SCIENTIST ⟩ Loe, mis saladusi peidavad endas lumealused ökosüsteemid

Ute Eberle
, New Scientist, kaasautor
Copy
Kui mõned pisemad loomad veedavad kogu oma talve lume all, siis rohkem külalisi saabub sinna külmematel päevadel. Pilt on illustreeriv.
Kui mõned pisemad loomad veedavad kogu oma talve lume all, siis rohkem külalisi saabub sinna külmematel päevadel. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Ökoloog Jonathan Pauli tavatses talviti palju aega veeta loomi jälgides – sageli tegi ta seda külmadel ja karmidel maastikel, kus igasugused eluvõimalused võrdlemisi kesised paistsid. Ta oli alati üllatunud, et kohe kui varakevadel ilmad soojemaks läksid, ilmusid kusagilt välja putukad. «Lume alt tulid välja lumekirbud*,» meenutab Pauli. Ja ta mõtles, kus nad ometi end peitnud olid.

Lõpuks avastas ta mõned teadustööd 1940. ja 1960. aastatest, mis paljastasid salajase maailma – varjatud lumealuse ökosüsteemi -, mida Wisconsin-Madisoni ülikooli teadur Pauli sellest ajast saati uurinud on. See peidab end lumevaiba ja selle all oleva pinnase vahel, mis on kaitstud kibeda külma eest. Mõned putukad, ämblikud, konnad ja isegi väikesed imetajad veedavad seal vähemalt osa talvest.

Muu maailma eest varjatud paigas sumisevad kärbsed, õitsevad taimed, einestavad, jahivad ja poegivad loomad. Seda paika kutsutakse subniviumiks (lad. k. sub – all, nivis – lumi). Kuid mis sellest talvisest imedemaast ja kõigist sealsetest olenditest kliima soojenedes saab? See on Pauli viimatise uurimistöö teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles