Foorumil «TeadusEST» räägiti teadlase rollist muutuvas ajas

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: ANDREJ IVANOV

Tartu Lydia hotelli sündmuskeskuses kolmapäeval toimunud teadusfoorum «TeadusEST» keskmes oli Eesti teadlaste roll muutuvas maailmas ning Eesti Teadusagentuuri panus teadlaste toetaja ja julgustajana.

Ettekannete ja arutelude käigus mõtiskleti, kuidas tagada teadussüsteemi jätkusuutlikkus, tutvustati eri karjäärimudelitega kaasnevaid, sealhulgas teaduse rakendamisega seotud võimalusi. Samuti käsitleti valdkondliku mitmekesisuse ja rahvusvahelise koostöö inspireerivat mõju teadlasele.

Teadusfoorum oli jagatud kolme plokki, millest esimene hõlmas Eesti teadussüsteemi jätkusuutlikkust. Täpsemalt vaadeldi ja hinnati erinevate teadlaste profiili, püüti leida lahendust teadlaste järelkasvule ja nende toetamisele ning arutletakse valdkondliku mitmekesisuse ja interdistsiplinaarsusega kaasnevate võimaluste üle. Üles astusid Ester Oras, Marek Tamm, Eduard Petlenkov, Eneken Laanes, Elin Org ja Kristjan Vassil.

Teises plokis käsitleti teaduse rakendamist. Arutelu keskmes oli teadusprogrammidest toetuse saanud teadlaste kogemused, rakenduskõrgkoolides tehav teadus, teadlaste käivitatud teadusmahukas ettevõtlus, sektoritevaheline mobiilsus ning teaduse ja ettevõtluse koostöö. Üles astusid Renno Veinthal, Jaan Tamm, Jaak Sikk, Maarja Grossberg-Kuusk, Marika Eik ja Tiit Kuuskmäe.

Viimases plokis arutati, kuidas olla edukas rahvusvahelises koostöös, et tagada vajalik teadmussiire, kompetentsi kasv ja teaduse edenemine. Arutelus osalesid Mihkel Kama, Triin Laisk, Heikki Junninen, Lea Tuvikene, Liisi Keedus, Toomas Vaimann ja Virve-Anneli Vihman.

Peaettekandega esines Helsinki Ülikooli biotehnoloogia instituudi teadusdirektor Mart Saarma, otsides vastust küsimusele, kas neil on õppida Skandinaavia teadus- ja arendustegevuse korraldusest.

Konverentsi avas ja modereeris Eesti Teadusagentuuri juht Anu Noorma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles