ARHIIV ⟩ Nätsumullid, sudu, agoonias kanaarilinnud – kilde detsembrikuu teaduse ja tehnika ajaloost

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
25. detsember 1780. Kunstniku nägemus Luigi Galvani katsetest.
25. detsember 1780. Kunstniku nägemus Luigi Galvani katsetest. Foto: akg-images

1. detsember

1878 Valgesse Majja paigaldati esimene telefon.

1898 Valdemar Poulsen esitas Taanis patenditaotluse magnetilisele helisalvestusseadmele. Poulsen hakkas magnetsalvestuse vastu huvi tundma, kui Kopenhaageni telefonifirma töötajana tekitas talle meelehärmi see, et telefonikasutajad ei saanud jätta sõnumit, kui vastajat kohal polnud.

1913 Fordi Detroitis (Michigan) asuvas Highland Parki autotehases käivitati tootmiskonveier ning ühe auto valmistamiseks kulus tehasel 2 minutit ja 38 sekundit. Varem oli konveiertootmine kasutusse võetud Heinzi ketšupitööstuses, mis oli ka üks esimesi elektrifitseeritud tootmisi.

1990 La Manche’i väina aluse tunneli briti ja prantsuse kaevajad kohtusid 22,3 km kaugusel Ühendkuningriigist ja 15,6 km kaugusel Prantsusmaast. Viimati enne seda olid manner ja Briti saared ühendatud 8000 aastat tagasi. Tunneli rajamine algas 1987. aastal.

2005 Delta II raketiga startis kosmosesond Deep Impact. 3. juulil 2005 tulistas see välja spetsiaalse kosmoseaparaadi, mis põrkus kokku komeediga Tempel 1. Komeedile lennutatud aparaadi kaamera edastas lähivõtteid komeedi tuumast enne kokkupõrget (4. juuli 2005). Kokkupõrkehetke analüüsiti spektroskoopiliselt ja leiti, et sellel oli oodatust rohkem tolmu ja vähem jääd. Samuti tuvastati savi, karbonaate, naatriumiühendeid, kristalseid silikaate ja üllatavalt suur hulk orgaanilisi molekule. Komeedi tuum oli väga poorne – selles oli kuni 80 protsenti tühja ruumi. Deep Impact külastas veel kaht komeeti ja vaikis 2013. aasta augustis.

2020 Puerto Rico Arecibo observatooriumi raadioteleskoobitaldriku kohal rippuv seadmeplatvorm varises kokku. Üks selle peamistest kinnitustrossidest oli sama aasta augusti alguses katkenud, mistõttu oli see ohtlikult ebastabiilne. Otsuse instrument sulgeda tegi selle omanik, USA riiklik teadusfond (NSF). Sellega lõppes selle raadioteleskoobi pea 60-aastane ajalugu. 1974. aastal avastati selle abil binaarsed (topelt)pulsarid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles