INTERVJUU Ehe lõhelõhn on kirsiks taimevalgust kootud kunstkalatordil (1)

Artikli foto
Foto: TTÜ

Euroopa liha- ja piimatööstused ägavad hinnatõusude käes ja vaatamata rikkalikele põllumajandustoetustele. Toit aina kallineb ja pole välistatud, et üheks põhjuseks on muu hulgas ka tänase toidutootmise üsna kehv energeetiline saagis. Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) valkude uurimise, lihaalternatiivide arenduse ja sensoorika meeskondade juht Sirli Rosenvaldilt selgitab lähemalt millega tegu.

Ajaolu, et taimed kasutavad oma söödava osa moodustamiseks päikseenergiast ära vaid protsendi või vahel ka sellest väiksema osa. Loomad söövad taimi aga lihaks muundub sellestki vaid väike osa. Enamusel maailma põllumaadest kasvatatakse taimi vaid loomasöödaks. Kasvav rahvastikuga kaasneb toiduvajaduse kasv, mida sisseharjunud toidutoomisega katta on võimatu. Nii kasvabki nõudlus taimsete valkude, aga ka näiteks pärmide abil või ka tüvirakkudest loodud lihaasendajate järele. See on kasvav tööstusharu.

Tagasi üles