Plastjäätmete kodune kokkupressimise masin – hea või halb idee?

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii käib kileprügi töötlemine uue seadmega - õhulisest hunnikust saab lõpuks tihke tellis.
Nii käib kileprügi töötlemine uue seadmega - õhulisest hunnikust saab lõpuks tihke tellis. Foto: kaader videost / Clear Drop

Aasta alguses toimuval USA suurimal tarbijaelektrooonika messil CES astub üles firma, kes hakkab pakkuma kodust pehme plasti ehk tavaliste kilepakendite kokkupressimise masinat – need võtavad niimoodi transportimisel vähem ruumi ja seega võiks olla selline seade kokkuvõttes keskkonnasõbralik. Nii ettevõte seda reklaamibki.

Firma One Clear Drop on oma pressiteadet alustanud hüüdlausega, et nende missioon on kogu kodujäätmete 100-protsendiline töötlemine prügilasse midagi saatmata – kõik peab saama taaskasutusse.

Esimene seeria tootmisest tulnud masinaid on USA firmal juba valmis ja neid pakutakse kasutajatele testiks. Lisaks pehmele plastile pakub tootja veel ka orgaanilise prügi töötlemist Clear Drop OCi (Organics Collector) masina ehk «orgaanilise kogujaga».

Maailmas on tekkinud 6,3 miljardit tonni pehmet plasti ning selle kokkukorjamiseks tuleb leida lahendus, kuidas seda võimalikult palju taaskasutada ilma saastamata. Nii-öelda kilekotid ja kilepakendid on hästi lendav prügi, mis jõuab lõpuks ookeanidesse ja meredesse või jääb lihtsalt puuokstesse kinni.

Plast pressitakse kuumalt kokku ja sulatatakse känkraks

Selline näeb aparaat välja.
Selline näeb aparaat välja. Foto: One Clear Drop

Clear Drop SPC (Soft Plastic Compactor) ehk eesti keeles «pehme plasti pakkija» on patenteeritud lihtsa koduse eeltöötlussüsteemiga masin. Plastitihendaja aitab jäätmekäitluse ettevõtetel toime tulla palju ruumi võtva ja lenduva pehme plastiga, mis võib sattuda loodusesse või lihtsalt prügilasse. SPC lahendab selle probleemi, sulatades lahtised kileümbrised, kotid ja pakendid kokku.

One Clear Dropi seadme kasutamine on lihtne: tuleb lihtsalt tõsta kõik pehmed plastmaterjalid masinasse, kus need tihendatakse ja suletakse automaatselt, kasutades plasti enda sulamisomadusi. Clear Drop SPC ei eralda selle juures toksilisi kemikaale.

Tihendatud «tellise» saab mugavalt tõsta pakendikotti või viia ära ringlussevõtu ettevõttesse, kus seda peaks olema lihtne ümbertöötlemises kasutada.

Või kas on ikka lihtne?

Kahe otsaga asi

Postimees küsis sellise prügile lähenemise kohta kommentaari Ragn-Sellsi äriarendusjuhilt Rainer Pestilt.

«Kahtlemata põnev leid,» arvas ta USAs Las Vegases CESi messil jaanuari algul tutvustatava masina kohta. «See seade kuumutab plastid kokku ja see kindlasti aitab vähendada transpordi jalajälge. Samas tekitab plastide kokkusulatamine uue väljakutse. Nimelt peab kasutaja olema 100 protsenti veendunud, et kokku sulatatavad plastid on kõik üheliigilised. Kui erinevad plastid on sellise tehnoloogia abil kokku pandud, siis neid hiljem sorteerimisliinil üksteisest eraldada pole paraku võimalik ja siis on see n-ö raisatud ressurss, mis suunatakse põletusse.»

Pesti sõnul on sorteteerimisrobotite jaoks just oluline, et iga pakend oleks eraldi, siis  saab selle tuvastada ja tagada, et erinevad materjalid oleks üksteisest eraldatud.

«Kokkuvõtteks, kui nüüd võrrelda, kumb on siis keskkonnasõbralikum, kas vähendada transpordi jalajälge ja suunata materjalid põletusse või siis kulutada rohkem energiat transpordile ja säästa loodusressursse materjalide ümbertöötlemisel, siis üldjuhul on keskkonnasõbralikum viimane variant,» arvab Pesti, kuna transport moodustab kogu materjalide ümbertöötlemise ahelas siiski üsna väikse osa. «Kui aga kuskil ettevõttes tekib kindlalt üheliigilist plasti, siis võib sellist masinat kaaluda küll.»

Vaata videost, kuidas jäätmetöötlusmasin kodus töötab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles