ENNEOLEMATU Gröönimaalt leiti 2 miljonit aastat vana geneetilist materjali (1)

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Kunstniku nägemus Kap Kopenhaagenist 2 miljonit aastat tagasi.
Kunstniku nägemus Kap Kopenhaagenist 2 miljonit aastat tagasi. Foto: Beth Zaiken/ SWNS

Kolmapäeval raputasid Gröönimaal tegutsevad teadlased maailma teatega, et on leidnud 2 miljonit aastat vana geneetilist materjali jääaegsetest setetest Põhja-Gröönimaal. Selle avatusega avasid nad ühtlasi uue peatüki paleogeneetika valdkonnas. Nii vana DNA-d pole varem leitud, rääkimata selle uurimisest.

Väliseestlasest rootsi-saksa teadlane ja nn «paleogenoomika isa» Svante Pääbo pole jõudnud veel pidulikult oma Nobeli preemiatki vastu võtta (see toimub laupäeval 10. detsembril), kui juba vapustatakse maailma ennekuulmatute avastustega sellest üsna noorest teadusvaldkonnast.

Veel 1980ndatel peeti üsna hullumeelseks mõtet 4000 aasta vanuse geneetilise materjal uurimisest. Nagu selgub, siis kõigest 40 aastat hiljem suudavad teadlased teha olulisi järeldusi 2 miljonit aastat tagasi valitsenud keskkonnatingimuste ning loomade ja taimestiku kohta. «Me purustame barjääri sellest, mida pidasime geeniuuringutes üldse võimalikuks,» ütles teadusajakirjas Nature avaldatud uuringu kaasautor ja Kopenhaageni ülikooli teadlane Mikkel Winther Pedersen AFP-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles