Evolutsioon on meie eelistusi lihvinud muu hulgas ka romantiliste suhete valdkonnas. Just nagu paabulind avaldab muljet oma sulgedega, otsivad heteroseksuaalsed inimesed märke heast kaaslasest, mis annaksid aimu võimalusest parandada oma sigimisedukust. Naised ajavad taga maskuliinseid ja domineerivaid mehi – kaitsjaid ja toitjaid – kõrge testosteroonitaseme ja heade geenidega, mida saaks järeltulijatele edasi anda. Mehed otsivad füüsiliselt naiselikke naisi, kelle liivakellafiguurid annavad märku tipptasemel viljakusest.

Vähemalt nii meile tihtilugu öeldakse. Kui olete alati arvanud, et see lähenemine on veidi lihtsakoeline, on teil õigus olnud. Järjest rohkemad uuringud näitavad, et romantilise külgetõmbe reeglid on palju nüansirohkemad. Meie eelistused on isiklikud ja paindlikud ning neid kujundavad meie sotsiaalne staatus, keskkonnategurid ja majanduslikud väljavaated. On aeg stereotüübid kahtluse alla seada ja reeglistik uuesti paika panna.

1. Naisi ahvatleb rikkus ja staatus

Kui meestel ja naistel palutakse hinnata teatud omaduste olulisust partneris, hindavad mehed atraktiivsust kõrgemalt kui naised, naised hindavad kõrgemalt aga vara ja ambitsiooni. Kuid see, mida inimesed ütlevad, et nad soovivad ja see, mida nad tegelikult valivad, ei ole tingimata üksteisega vastavuses.

Texase ülikooli teadlased Paul Eastwick ja Eli Finkel on leidnud, et kuigi kiirkohtinguüritusel osalejate eelistused enne kohtinguid olid ootuspäraste sooliste erinevustega, kadusid need kohe, kui nad potentsiaalsete partneritega koos maha istusid – siis pidasid mõlemad kõige tähtsamaks välimust, seejärel isiksust ning sissetulekut.

Kommentaarid
Copy