In Memoriam ⟩ PAVEL STARKOV 13. VI 1983 – 28. XI 2022

teadus.postimees.ee
Copy
Pavel Starkov
Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur
Pavel Starkov Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Foto: Erakogu

Novembrikuu 28. päeval lahkus meie hulgast 39-aastasena keemik Pavel Starkov, Tallinna Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi kõrgelt hinnatud ja lugupeetud teadlane. Pavel suri maovähi tõttu.

Pavel sündis 13. juunil 1983. a Tallinnas Larissa ja Vladimiri perre. Tema andekus ja ta muljetavaldav intellektuaalne võimekus avaldusid varakult: Pavel osales edukalt rahvusvahelistel keemiaolümpiaadidel, võites hõbemedali 2002. a ja pronksmedali 2001. a ning esikoha Baltimaade keemiaolümpiaadil 2002. aastal. Samal aastal lõpetas ta kuldmedaliga Lasnamäe gümnaasiumi ning asus keemiaõpingutele Tartu Ülikoolis, mille lõpetas cum laude 2005. a. Seejärel omandas ta biomolekulaarteaduste magistrikraadi Londoni Imperial College'ist prof Alan Armstrongi ja dr David Manni juhendamisel. Inglismaal uuris ta histoonidedeatsetülaaside (kromosoomide nn «epigeneetiliste kinnipakkijate» ja seega geenide avaldumise pärssijate) funktsioone keemilise geneetika abil. Doktorantuuri jooksul – University College Londonis prof Tom Sheppardi juhendamisel − fokuseeris Pavel boorhapete rakendustele keemilises sünteesis. Enne doktorikraadi omandamist 2011. aastal liitus ta ka prof Ulrike Eggertiga Dana–Farber Vähiinstituudis ja Harvardi meditsiinikoolis. Järeldoktorantuuris liitus Pavel esmalt Weizmanni Instituudi prof Rafal Klajni uurimisrühmaga ja seejärel töötas ka Technion-Israeli Tehnoloogiainstituudis prof Ilan Mareki juures. Tema uuristeemaks oli uute ja tõhusate stereo- ja enantioselektiivsete strateegiate väljatöötamine ja arendamine oluliste komplekssete molekulaarstruktuuride sünteesiks.

2016. a asus Pavel tööle Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadurina ja sealse uurimisrühma juhina.

Pavel oli suurepärane ja erakordselt võimekas teadlane. Tema uurimisalaks TTÜs oli orgaaniline süntees. Tema teadusrühm arendas uusi materjale energia muundamiseks, pidades silmas vesinikumajanduse võimalusi. Lisaks arendas ta uusi tehnoloogiaid keemilises bioloogias.

Äärmiselt muljetavaldav on fakt, et kõigest kuue TTÜ-aasta jooksul kaitsesid Paveli juhendamisel doktorikraadi koguni kolm juhendatavat, kes nüüdseks jätkavad edukalt teaduskarjääri Lätis, USAs ja Kanadas. Pavel Starkov tegi suure panuse keemiaolümpiaadidel – ta juhendas paljusid olümpiaadidel osalejaid ja lõi ka biokeemia õppematerjalid, mida kasutatakse siiani noorte keemikute õppelaagrites. Ta pidas sellel teemal ka palju entusiastlikke ja inspireerivaid loenguid. Tema püstitatud ülesanded ja probleemid said klassikalisteks näideteks keemiaolümpiaadidel ja jäävad alatiseks tema pärandiks.

Nii oma õpingute kui ka teadlase-elu jooksul sai Pavel mitmeid prestiižikaid stipendiume ja grante.

Lisaks oma eriala väga põhjalikule tundmisele oli Pavel detailideni kursis kõige olulisega, mis toimus Eesti teaduse organisatoorsel maastikul, sh teaduspoliitika, -finantseerimise ja -administreerimise rägastikus.

Pavel oli entusiastlik teaduse populariseerija, olles muuhulgas väga oodatud külaline ETV+ saates Kofe+.

Kolleegid jäävad Pavelit mäletama kui tundliku natuuriga, hoolivat ja erakordselt andekat teadlast, kellele oli omane hea huumorimeel, mida vahel iseloomustasid eht-pavellikud muhedad krutskid.

Pavelit jäävad mälestama elukaaslane, perekond ja suguvõsa.

Paveliga saab hüvasti jätta reedel, 9. detsembril kl 13.30 Pärnamäel Tallinna krematooriumi suures saalis.

Richard Tamme, TTÜ keemia ja biotehnoloogia instituut
Nadežda Kongi, TÜ keemia instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles