Teadlased dešifreerisid 500 aastat vana kirja sisu

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Krüptograaf Cecile Pierrot (vasakul) ja ajaloolane Camille Desenclos haruldase kirjaga Püha Rooma keisrile.
Krüptograaf Cecile Pierrot (vasakul) ja ajaloolane Camille Desenclos haruldase kirjaga Püha Rooma keisrile. Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Scanpix

Prantsusmaa teadlased dešifreerisid 500 aastat vana koodi kirjast, kus ilmnevad kuulujutud Prantsuse vandenõust tappa toona poolt Lääne-Euroopat valitsenud Habsburgide soost Püha Rooma keiser ja Hispaania kuningas Charles ehk Karl V.

Karl V oli tohutu impeeriumi juhina üks 16. sajandi mõjukamaid mehi: 40 aastat kestnud valitsusaja vältel suutis ta vallutada suure osa Lääne-Euroopast ja Ameerikast, teatav kokkupuude oli tal ka Vana-Liivimaaga. Nii võimuka mehe elu ei kulgenud loomulikult eraviisiliste konfliktideta, millest annab tunnistust Ida-Prantsusmaal asuvas Loria uurimislaboris dešifreeritud kiri, mille keiser oli 1547. aastal oma suursaadikule Prantsusmaal saatnud. Teadlastel kulus kirja dekrüptimiseks pool aastat.

Sajanditeks Prantsusmaale Nancys asuvasse raamatukokku jäänud kirjast suursaadik Jean de Saint-Mauris’le kuulis Loria krüptograaf Cecile Pierrot esimest korda juhuslikult ühel õhtusöögil 2019. aastal. Pärast põhjalikku arhiivides kaevamist oli teadlastel võimalik seda 2021. aastal oma silmaga näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles