Teadlaste lahendus: sõidad mobiiliga üle silla ja annad automaatselt teada selle tervise kohta

teadus.postimees.ee
Copy
Kui silla võngetes on midagi ebatavalist, saaksid mobiiltelefonid need andmed saata teehooldajatele. Teadlased usuvad, et see aitaks õigel ajal jaole saada võimalikele sillakahjustustele.
Kui silla võngetes on midagi ebatavalist, saaksid mobiiltelefonid need andmed saata teehooldajatele. Teadlased usuvad, et see aitaks õigel ajal jaole saada võimalikele sillakahjustustele. Foto: Richard Alexander / Pixabay

Nutitelefonide erinevad andurid on läinud nii heaks, et neid saab kasutada teadusinstrumentidega. Seda tegidki Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadurid, kui proovisid tavaliste nutitelefonidega üle silla sõites selle tervist hinnata võngete mõõtmise järgi. Tulemused olid positiivsed.

Värske uuring, milles osalesid MIT-i teadlased, näitab, et üle silla sõitvatesse autodesse pandud spetsiaalse tarkvara ehk äpiga mobiiltelefonid võivad koguda kasulikke andmeid kandestruktuuri terviklikkuse kohta. Nii võib saada palju odavama alternatiivi tavaliselt kasutatavatele sildade endi külge kinnitatud andurikomplektidele.

«Põhiline järeldus uuringust on selline, et andmeid sildade struktuuri seisundi kohta saab väga edukalt eraldada nutitelefoni kiirendusmõõturi kogutud andmetest,» ütles MIT-i Sensable City labori juht ja uuringu tulemusi kokkuvõtva teadustöö kaasautor Carlo Ratti.

Uuringud viidi osaliselt läbi Golden Gate´i sillal Californias. Katsed näitasid, et mobiilid suudavadki sillavibratsioonide kohta koguda samasugust teavet, mida teevad statsionaarsed andurid sildade küljes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles