11 riigi teadlased arutavad konverentsil kooslaulmise mõju üle

BNS
Copy
Rahvusvahelise üliõpilasfestivali Gaudeamus 2018 laulupidu.
Rahvusvahelise üliõpilasfestivali Gaudeamus 2018 laulupidu. Foto: Margus Ansu

Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis arutavad 11 riigi teadlased 29.–30. novembril 12. traditsioonilisel laulu konverentsil kooslaulmise ajendite ja mõjude üle.

Konverentsi 31 ettekandes arutatakse kooslaulmise ajendite ja praktikate, psüühilise, kehalise ja sotsiaalse mõju üle. Uuritakse, kuidas seostub laulmine – nii selle sõnaline, muusikaline kui esituslik külg – kriiside, tugevate emotsioonide ja afektiivsusega. Tähelepanu all on suuremad või väiksemad koos laulvad või ka ühe laulja ümber koondunud rühmad.

Kõige rohkem teadlasi on konverentsil Eestist ja Soomest, esindatud on ka USA, Rootsi, Läti, Poola, Ukraina, Ungari, Sloveenia ja Iisrael. Mitmed institutsionaalselt suurte riikidega seotud teadlased räägivad aga väikerahvaste ja diasporaa laulutraditsioonidest, mistõttu on esindatud tunduvalt rohkem muusikakultuure. Osalejate seas on erineva taustaga teadlasi – folkloriste, etnomusikolooge ja antropolooge –, samuti traditsioonilise laulu praktikuid.

Konverents on avatud ja kättesaadav kõigile huvilistele ning toimub hübriidvormis. Enamik esinejaid on kohal, veebi kaudu tehakse viis ettekannet. Konverentsi saab jälgida ka reaalajas internetis. Ettekanded salvestatakse ja tehakse kättesaadavaks Kirjandusmuuseumi kodulehel.

Konverents jätkub 1. detsembril UNESCO vaimse kultuuri pärandisse kuuluva seto leelo teemalise väljasõiduseminariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles