GPS-i polegi vaja: teadlased said mobiilpositsioneerimise täpsuseks 10 sentimeetrit (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Hollandi teadlased katsetasid uut navigatsioonisüsteemi prototüüpi maanteel. Kui mobiilivõrgud uut lahendust toetama hakkavad, toob see meile ülitäpse asukohamääramise nii õues kui isegi sügavates siseruumides.
Hollandi teadlased katsetasid uut navigatsioonisüsteemi prototüüpi maanteel. Kui mobiilivõrgud uut lahendust toetama hakkavad, toob see meile ülitäpse asukohamääramise nii õues kui isegi sügavates siseruumides. Foto: TU Delft / Frank Auperlé

Mobiilpositsioneerimine, mida hakati esimeste seas kasutama ka Eestis, aitab asukohta määrata mobiilisignaali järgi, kuid on mõnikord isegi sadadesse meetritesse ulatuva veaga. Delfti tehnikaülikool ja Vrije Amsterdami ülikool töötasid mobiilivõrkudele välja alternatiivse positsioneerimissüsteemi, mis on isegi parem kui tavaline GPS, määrates asukoha kümnesentimeerise täpsusega.

«GPS võib olla näiteks linnatingimustes täiesti ebausaldusväärne,» ütles projekti koordinaator Christiaan Tiberius Delfti Tehnikaülikoolist, «see on suur probleem, kui tahame kunagi kasutada isejuhtivaid sõidukeid. Lisaks sõltuvad inimesed ja ametiasutused paljudest asukohapõhistest rakendustest ja navigatsiooniseadmetest. Pealegi pole meil seni olnud mingit varusüsteemi, mida kasutada, kui satelliidiühendus ei tööta.»

Varusüsteemiks või lausa põhisüsteemiks sobiks uus teadlaste välja pakutud täpne mobiilpositsioneerimine, mis üllatuslikult saavutas prototüübiga testides isegi suurusjärgu parema täpsuse, kui satelliitnavigatsioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles