Pöidlad pihku: eestlastel on täna võimalus Euroopa astronaudiks saada (1)

BNS
Copy
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire (vasakul) enne ESA kõrgetasemelist kohtumist meediaga rääkimas.
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire (vasakul) enne ESA kõrgetasemelist kohtumist meediaga rääkimas. Foto: Mohammed Badra

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) hääletab kolmapäeval selle üle, kas kulutada miljardeid eurosid rohkem; samuti oodatakse uute astronautide esitlemist.

ESA 22 liikmesriigi vastutavad ministrid kohtuvad Pariisis alates teisipäevast, et otsustada 18,7 miljardi euro kasutamise üle uute kosmoseprogrammide elluviimiseks eeloleva kolme aasta jooksul.

Pakutud summa on 25 protsendi võrra suurem kui 14,5 miljardit eurot, mille kasutuselevõtu otsustas ESA viimane ministeriaal 2019. aastal.

ESA peadirektor Josef Aschbacher ütles AFP-le, et ilma eelarvet suurendamata riskib ESA üleilmsest kosmosekonkurentsist väljalangemisega.

Kaua domineerinud USA kõrval on üha enam jõudu kogumas Hiina ning eraalgatused, nagu miljardär Elon Muski SpaceX.

Samal ajal seisab Euroopa silmitsi inflatsiooni ja kõrgete energiahindadega.

«Nende arutelude tulemuseks peab olema ühtne Euroopa, ühtne Euroopa kosmosepoliitika ja vankumatu ühtsus Hiina ja Ameerika ambitsioonide ees,» rääkis Prantsusmaa majandusminister Bruno Le Maire kohtunmisel, lisades, et Euroopa sõltumatuse tagamiseks on vaja raha välja käia.

Aschbacher rõhutas kohtumise avamisel, et riigid saavad kosmoseinvesteeringutest lõpuks suurt majanduslikku kasu.

Esimest korda alates 2009. aastast esitleb ESA nelja kuni kuut uut astronauti, kes on välja valitud enam kui 22 500 kandidaadi hulgast. Edasijõudnute vooru, millest täna valik tehakse, jõudis 1361 kandidaati, kelle seas on 3 Eesti meest ja 2 naist.

Ühest neist peaks saama Rahvusvahelise Kosmosejaama juht.

Nende ettevalmistus algab tuleva aasta aprillis Kölnis asuvas Euroopa Astronautide Keskuses.

Kell 16.20 algavat astronautide ametisse nimetamise otseülekannet saab jälgida siit:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles