Küberturvalisuse ärevad ajad kosmoses: usaldada ei tohi mitte kedagi

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tallinnas kosmosetarkvara konverentsil esinenud ESPI teadlane Clémence Poirier peab satelliitide küberturvalisust väga oluliseks - sealgi tuleb kasutada küberturbe poliitikat «ära usalda mitte kedagi» ehk Zero Trust.
Tallinnas kosmosetarkvara konverentsil esinenud ESPI teadlane Clémence Poirier peab satelliitide küberturvalisust väga oluliseks - sealgi tuleb kasutada küberturbe poliitikat «ära usalda mitte kedagi» ehk Zero Trust. Foto: Erakogu

Euroopa Kosmosepoliitikate Instituudi ESPI küberspetsialist Clémence Poirier rääkis pärast EASi Tallinnas korraldatud kosmosekonverentsi «Software Defined Space» Postimehele, mis toimub praegu küberturvalisuse valdkonnas kosmosetehnoloogias ning kuidas ülikalleid seadmeid, mida orbiidile saadetakse, paremini turvata. Nii nagu maa peal, ei ole ka kosmoses võimalik tagada täielikku kaitset, aga kuna küberlahingud on kandunud juba ka väljapoole Maad, peab küberkaitset tugevdama.

Poirieri sõnul saab satelliite füüsiliselt kaitsta suures osas maapealse Space Situational Awareness süsteemi ehk «kosmoseolukorra teadlikkuse» andmetega, mis pärinevad maapealsetelt radaritelt. Sellega jälgitakse füüsilist turvalisust: kosmoseprahti ja teiste kosmoselaevade vaenulikke lähenemisi. Samuti on satelliitidel kaamerad, et jälgida võimalikke nähtavaid ohte.

Kuid aina olulisem on satelliitide kaitse digitaalsete ohtude eest.

Ka maapealsetes võrkudes levinud põhimõte Zero Trust on jõudnud kosmosesse. See tähendab, et vaikimisi ei saa usaldada kedagi, üle kontrollida tuleb kõike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles