Kire ohvrid: Panama merikilpkonni ohustab meeste seksijanu

Copy
Lepidochelys olivacea teel ookeani.
Lepidochelys olivacea teel ookeani. Foto: LUIS ACOSTA

Vaiksesse ookeani suubuval Punta Chame poolsaarel Panamas elavad merikilpkonnad, kes on inimeste ebausu tõttu väljasuremise äärele sattunud.

Kaimankilpkonnade sugukonda kuuluva Lepidochelys olivacea (pildil) mune müüakse kohalikus linnas ukselt uksele kuni dollari eest, sest väidetavalt on tegu afrodisiaakumiga. Üks kohalikest looduskaitsjatest selgitas AFP-le, et eriti mehed arvavad, et kui nad söövad kilpkonnamune, kogevad nad rohkem seksuaalset naudingut.

Kõnealuse kilpkonna on aga rahvusvaheline looduskaitseliit (IUCN) arvanud oma punases nimekirjas ohualtite liikide hulka, mis tähendab, et nende arvukus väheneb. Nende ellujäämine tuginebki sisuliselt vabatahtlike looduskaitsjate pingutustele, kes koguvad värskelt munetud mune ja matavad neid liiva alla.

Juulist veebruarini koorub seal igal aastal sadu kilpkonni. Tundide jooksul viivad vabatahtlikud nad randa ning vabastavad seal. Niisama ei saa neid vette lasta, sest kilpkonnad peavad läbi käima rannaääre, et nad oskaksid sinna 18–20 aastat hiljem tagasi minna, et siis juba ise munema tulla.

Vabatahtlikud patrullivad rannas ööpäev ringi. Mune ohustavad ka hulkuvad koerad, mõnikord jäävad kilpkonnad kalurivõrkudesse, lisaks võivad nende elupaigad kannatada saada kliimamuutuste ja muu inimtegevuse tagajärjel. Samuti kogutakse nende mune ebaseaduslikult, tarbitakse nende liha ning nende kilpidest valmistatakse kamme.

Ohustatud looma- ja taimeliikidega kauplemise reguleerimisele pühendatud Washingtoni konventsiooni (CITES) tippkohtumisel kaalutakse võimalusi võitlemaks munavarguste ja illegaalse kaubandusega. Ka praeguses CITESi töödokumendis on kirjas, et ebaseaduslik kauplemine ähvardab merikilpkonni jätkuvalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles