Ongi ümmargune: NASA avaldas kuuraketi esimesed kaadrid Maast eemaldumisest

teadus.postimees.ee
Copy
NASA Kuu-missiooni kosmosekapslis ja kanderaketis on kokku 24 kaamerat, mis edastavad pilti igast suunast ja ka meeskonnakapsli Orion sisemusest. Esimesed otseülekanded on veel kehva kvaliteediga, kuid hiljem saab näha kuni 4K kvaliteediga kosmosevideoid.
NASA Kuu-missiooni kosmosekapslis ja kanderaketis on kokku 24 kaamerat, mis edastavad pilti igast suunast ja ka meeskonnakapsli Orion sisemusest. Esimesed otseülekanded on veel kehva kvaliteediga, kuid hiljem saab näha kuni 4K kvaliteediga kosmosevideoid. Foto: kaader videost / NASA

Ajaloo võimsaima kanderaketiga SLS Kuu poole teele saadetud kosmosekapsel Orion, millega ühel päeval lendavad astronaudid Kuule, saatis oma esimesed pildid Maast eemaldumisest. Tagasivaatav kaamera näitas kaugenevat ümmargust koduplaneeti.

Kosmoseagentuuri NASA missioon Artemis I saatis 16. novembril teele mehitamata Orioni kosmosekapsli, mis ühel päeval kannab kuni kuut astronauti, tiirule ümber Kuu, enne kui see naaseb Maale ja kukub tervena Vaiksesse ookeani.

Artemis I valmistab ette järgmist etappi Artemis II, mis viib inimesed esimest korda enam kui poole sajandi jooksul Kuu orbiidile sellesama kosmosekapsliga, et katsetada selle toimimist enne Kuu pinnale laskumist. Alles siis peaks järgnema kolmas etapp inimese saatmiseks Kuu pinnale ja hiljem Kuul püsiva baasi loomine, mis jääb juba 2030ndatesse aastatesse.

Orioni kosmosekapsel on kogu teekonna jäädvustamiseks varustatud kaameratega, mis koguvad väärtuslikku teadusinfot ja salvestavad inimkonna Kuule naasmise uue katse.

Raketil ja kosmoseaparaadil on kokku 24 kaamerat – kaheksa SLS-il ja 16 Orioni kapslil, et dokumenteerida olulisi sündmusi nagu õhkutõus, planeedist eemaldumine, päikesepaneelide kasutuselevõtt, raketimootoritega juhtimine ja maandumine. Muidugi jäävad kaadrisse ka teravad pildid Maast ja Kuust.

Üks esimesi pilte eemalduvast maast postitati pärast kosmosesse jõudmist:

Kaamerate suunda saab maalt juhtida, NASA Johnsoni missioonijuhtimiskeskuse lennujuhtidel on võimalik suunata kaamerad tehnilise olukorra kontrollimiseks kosmoseaparaadi erinevate osade suunas ning pöörata Maa ja Kuu poole.

Mõned kaamera videod salvestatakse 4K kvaliteedis. Kolm kabiinis olevat Callisto süsteemi kaamerat on mõeldud videokonverentsi katsetamiseks, et oleks võimalik luua videosild, nagu maapealsed osalejad asuksid ise kosmosekapslis.

Kuule kõige lähemale jõuab Orion arvatavasti 21. novembril. Siis suunatakse pardal olevad kaamerad Kuu pinna poole, et lähedalt möödalendu kõige parema kvaliteediga jäädvustada, kui on kunagi tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles