Maailma suurim ja eredaim satelliit voltis end astronoomide meelehärmiks laiali

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Väljakusuurune sidesatelliit BlueWalker 3 hakkab katma suurt maa-ala 5G levialaga. Astronoomidele peegeldab see aga väga palju segavat valgust. Taolisi tuleb taevasse veel palju.
Väljakusuurune sidesatelliit BlueWalker 3 hakkab katma suurt maa-ala 5G levialaga. Astronoomidele peegeldab see aga väga palju segavat valgust. Taolisi tuleb taevasse veel palju. Foto: AST SpaceMobile

Taevasse on tekkinud uus hele täht - vähemalt nii võib see paista Maa pealt, kui orbiidil avanesid USA kosmosefirma AST SpaceMobile´i hiiglasliku sidesatelliidi BlueWalker 3 päikesepaneelid ja sideseadmed. Kui 5G andmeühendust vahendav tehiskaaslane on end tööks valmis sättinud, võib sellest saada üks eredaimatest objektidest öötaevas ning see hiiglane ei jää viimaseks taoliseks, mis tiirlema saadetakse.

BlueWalker 3 saadeti kanderaketiga madalale orbiidile juba septembris, kuid aega võtab selle tohutu suure paneelide ja antennide kogu lahtipakkimine torujast kapslist, mida oli vaja raketti mahutamiseks. Kõik päikesepaneelid ja sideseadmed, mis lõpuks on suure plaadina laiali harutatud, laotuvad 64 ruutmeetri suurusele pinnale ja sellise «väljaku» peegeldus on Maale väga hästi näha. See aga tähendab, et kosmoselaev võib hakata veelgi enam segama kosmosevaatlusi ja pimestab teleskoope.

Lisaks suurusele on BlueWalker 3 eriline veel sellepärast, et tegemist on esimese ja ainsa kosmilise mobiilse lairibavõrgu tugijaamaga, mida saab maa pealt kasutada tavalise mobiiltelefoniga 5G võrgus olemiseks. Test-satelliidiga katsetatakse, kuidas selline lahendus toimib ja kas see võiks tulevikus asendada praktiliselt kõiki maapealseid mobiilimaste. See aga omakorda tähendab, et kogu maailma katmiseks võib tohutu pinnaga peegeldavaid tehiskaaslasi taevasse tulla veel väga palju.

Suurimat kommertskasutuses sidesatelliiti kasutatakse madalal Maa orbiidil ja see on loodud suhtlema otse mobiilsete seadmetega 3GPP standardsagedustel ning 5G võrgukiirusel. 64 ruutmeetri suurusele pinnale paigutatud antennid peaksid eeldatavalt katma maapealse leviala suurusega üle 777 tuhande ruutkilomeetri.

Kuidas kosmiline mobiilsidevõrk töötab, seda selgitatakse allolevas videos:

AST SpaceMobile teeb koostööd pea kõigi suuremate mobiilioperaatoritega üle maailma ja tahab neile pakkuda oma BlueWalkeri satelliite leviala laiendamiseks igale poole. Jaapani mobiilioperaator Rakuten Mobile näiteks plaanib selle lahendusega katta sada protsenti Jaapani territooriumist ja meredest.

Ligi 2400 registreeritud patendiga kosmoseseade nägi enne väljasaatmist kokkupakitult välja selline:

Vahetult pärast valmis saamist ja lahtipakituna tööasendisse on aga sidesatellit selline:

BlueWalker 3.
BlueWalker 3. Foto: AST SpaceMobile

Satelliidi tootja avaldas esmaspäeval oma esimese foto avatud paneelidega tehiskaaslasest avakosmoses:

Foto: AST SpaceMobile

Astronoomide sõnul on uue kosmoseobjekti heledus mõnel juhul sama, kui Orioni tähtkuju kirkaimatel tähtedel, tehiskaaslane võib seega olla öötaevas üks heledaimaid objekte üldse, kirjutab Gizmodo.

Astronoomide suureks meelehärmiks ei jää aga see hiiglane viimaseks taoliseks. AST SpaceMobile kavatseb üles saata 168 BlueWalker 3-st veel suuremat sidesatelliiti, et katta 5G levialaga kogu maailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles