Kanepi suitsetamine võib kopsudele tavasigarettidest kahjulikum olla

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Kanepi suitsetamine võib kopsudele ja hingamisteedele tubaka suitsetamisest rohkem kahju teha, selgub teisipäeval avaldatud väikesest Kanada teadlaste uuringust.

Ottawa ülikooli ja haigla teadlased võrdlesid 56 kanepisuitsetaja, 57 mittesuitsetaja ja 33 tubakasuitsetaja rindkere röntgenpilte aastatest 2005-2020.

Kanepisuitsetajate seas tuvastasid nad rohkem ülemiste hingamisteede põletiku ning kopsuemfüseemi esinemist võrreldes mittesuitsetajate ja vaid tubakat tarbivate suitsetajatega.

«Kanepi suitsetamine on tõusuteel ja on avalik arusaam, et see on kas ohutu või ohutum kui tubakasigaretid,» ütles Ottawa haigla radioloog AFP-le. «Kuid uuring tekitab muret, et nii see olla ei pruugi.»

Tema sõnul võib erinev põletiku ja haiguse määr olla seotud ka erinevustega selles, kuidas kanepit ja tubakat tavaliselt tarbitakse. «Kanepit suitsetatakse tihti ilma filtrita, tubakat aga pigem filtriga,» selgitas arst.

Ilma filtrita suitsetamisel satub hingamisteedesse rohkem peenosakesi, mis seal ladestuvad ning hingamisteid ärritavad. Samuti lisas ta, et inimesed kipuvad kanepi suitsetamisel tõmbama suuremaid mahve ja hoiavad suitsu kauem kopsudes.

Vaatamata neile võimalikele selgitustele tõid ajakirjas Radiology ilmunud uuringu autorid välja, et osa kanepisuitsetajatest suitsetas ka tubakat ning mõned kopsupildid andsid segaseid tulemusi, mistõttu on vaja teha edasist uurimistööd.

Üldiselt uuritakse kanepi mõju tervisele väga vähe, sest paljudes riikides on see keelatud. Kanadas, kus uuring tehti, legaliseeriti kanepi kasutamine isiklikuks tarbeks 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles