OTSE Loodusteadlased püüavad välja uurida, mis värvi on meie tulevik

teadus.postimees.ee
Copy

Neljapäeval ja reedel arutlevad Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteadlased valdkonna 220. aastapäeva puhul, milline võiks välja näha kestlik tulevik – säästev energiatootmine ja ressursikasutus, elurikkuse, aga ka tervise ja heaolu säilitamine kliimakriisi keskel. Nende mõtteavaldusi saab jälgida otseülekandes ka Postimehe vahendusel.

Maailma rahvastik ületab neil päevil ÜRO andmeil kaheksa miljardi piiri. Eelmise miljardi täitumisest on möödas 11 aastat. Rahvaarvu jätkuv kasv tekitab ka üha suurema surve võtta kasutusele heaolu tagamiseks vajalikke ressursse. Nutikate ja säästvate lahenduste leidmist oodatakse suuresti just loodus- ja täppisteadlastelt.

Loodus- ja täppisteaduste alane õppe- ja teadustöö sai Tartu Ülikoolis alguse 220 aasta eest. Nüüdseks on ülikooli loodusteadlased enam kui kümnel teadussuunal maailma tipus ning räägivad kaasa üleilmsete probleemide lahendamisel nii elu- ja maateaduste kui ka näiteks materjaliteaduste ja keemia vallas.

Aastapäeva auks korraldatud konverentsil «Loodusteadlased kestlikust arengust: mis värvi on tulevik?» käsitlevad teadlased ühiskonna kestliku arengu võimalusi läbi loodusteaduste prisma, otsides tasakaalu planeedi piiratud ressursside kasutamise ja inimeste heaolu tagamise vahel.

Aastapäevakonverentsi peakorraldaja, Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna teadusprodekaani Piia Posti sõnul on koostööd tarvis nii teadlaste kui ka erinevate ühiskonnasektorite vahel, et meie kõigi elukorraldust suunavad poliitikaotsused lähtuks parimast teaduspõhisest teadmisest. Tartu Ülikooli teadlaste kõrval arutlevad kestliku arenguga seotud sihtide ja kitsaskohtade üle külalisesinejad akadeemik Jaak Aaviksoo, riigikantselei rohepoliitika nõunik Ivo Krustok ja Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus.

Konverentsi esimese päeva ülekanne järelvaadatavana:

Programm

Konverentsil võetakse vaatluse alla Euroopa rohelepe ning rahvusvahelised kestliku arengu eesmärgid, näiteks säästev energiatootmine ja ressursikasutus, elurikkuse säilitamine maal ja meres, tervise ja heaolu tagamine, inimsõbralik linnaruum ning uuenduslik tehnoloogia. Oma värskeimaid teadustöid tutvustab ligi 30 teadlast kümnest Tartu Ülikooli instituudist.

Konverentsi ajakavaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles