Läbipaistev topeltlaug ja konkskäsi – ennustus inimese tulevikust osutus spämmiks

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: 3D renderdus / Toll Free Forwarding

Daily Mail avaldas 3. novembril pildid, kuidas tehisintellekt kujutab meid ette 3000 aasta pärast. Selle ennustuse järgi muudab tehnoloogia kasutamine inimese sellest Homo Sapiensist, kes õppis tööriistu kasutama, lõket tegema ja püsti kõndima, küürus konkskäeks kahekordse silmalauga, mis kaitseb ekraanikiirguse eest. Kuid selles loos on tegelikult palju valet, kuigi lugu ise on jõudnud ka teadusuudiseid vahendavasse portaali.

Väidetavalt lasti tehisintellektil ekspertide abiga luua tulevikuinimene Mindy, kes on kasutanud sajandeid tehnoloogiat ja vastavalt sellele põlvkondade jooksul arenenud. Tulemus oli üsna hirmuäratav.

Mida väideti?

Tulevikuennustuses nähti ette, et me jäämegi väikseid käeshoitavaid seadmeid edasi kasutama, mitte ei tule kasutusele virtuaalprillid või otse ajju süstitavad kujutluspildid. Kui nii, siis areneb inimese keha selliste tahvlite käes hoidmiseks ja me saame pikkade sõrmedega konkskäed, mis on osavad puuteekraane manipuleerima. Küünarnukist aga muutuvad jäsemed vähem liikuvaks ja on tavalises asendis 90-kraadise nurga all.

Praegu «tööhaigusena» tuntav nii-öelda nutikael aga tekib neil, kellel kombeks tundide viisi enda ette nutiseadme ekraanile vaadata ja see paneb kaelalihased pingesse. Tulevikus laheneb see probleem evolutsiooni teel: kael saab lühikeseks ja ettepoole kõveraks, et oleks kergem pead õiges ekraaniasendis hoida.

Kõige radikaalsem muutus, mida ennustati tulevikuinimesele Mindy, oli aga topeltlaug silmade ees. Kas see areneb alla tuhande aastaga välja loomuliku evolutsiooni teel või aretatakse, jääb ennustuses lahtiseks. Kuid väidetakse, et läbipaistvat lisalaugu on meile kindlasti vaja pidevalt ekraani ees olles kiirguskaitseks. See lisafilter nimelt hoiab silma sattumast kahjulikku valguskiirgust, mis pidevalt silmi ärritab. Lisalaug tõmmatakse ette siis, kui mõne seadme ekraani vaatama hakatakse ning see filtreerib sinist valgust, mis mõjub väsitavalt.

Aju mahu poolest pole aga põhjust tulevikuinimese pärast rõõmustada. Kuna kogu mõtlemise teeb ära tehisintellekt ja muu töö teevad masinad, pole ju suurt ajumahtu enam vaja rakendada. Kolju muutub sellepärast väiksemaks ja paksemaks. Paksem luu pidi raadiolainete mõju samuti vähendama.

Miks see kõik kahtlane tundub?

Esiteks tundub veider, et me jäämegi sajanditeks neid väikseid seadmeid ehk nutitelefone oma käes hoidma. Kas midagi paremat enam ei leiutatagi?

Võib-olla tuleb ikkagi miskit praegu läbikukkunuks tunnistatud Zuckerbergi metaversumi laadset asemele ning võib-olla kuvatakse kujutised hoopis meile otse ajju või hologrammina õhku? Ja kas tõesti ei suudeta mobiiliekraane lõpuks nii heaks teha, et me ei peaks topeltlaugusid kiirguse vastu silmade ette aretama?

Ka kiire ajumahu vähenemine nii lühikese aja jooksul võrreldes inimese senise evolutsiooniga äratab kahtlust, samuti kolju paksenemine kiirguse pärast.

Peale pealtnäha usutavana mõjuvate piltide on artiklis veel kommentaare allikatelt, keda ei saa just selle valdkonna teadlasteks pidada – pigem on tegemist äriteadlastega.

Veebiväljaanne Futurism selgitab, kust selline teadus on tekkinud – tegemist on lihtlabase SEO spämmiga ehk katsega skandaalse, kuid teaduslikuna näiva sisuga endale autoriteetsetest allikatest tagasilinke saada. See kergitab uudise algse avaldaja  tollfreeforwarding.com, mis tegeleb virtuaalsete telefoninumbrite müügiga, positsiooni Google´i otsimootoris ja muudab selle veebi populaarsemaks. Juba ongi oma uudisega jõutud ka autoriteetsetesse teaduslikesse väljaannetesse.

Samas eks on mingi väärtus seegi, mida arvab üks 3D-kunstnik, kellel turundustegelased palusid teha mõned joonised tulevikuinimesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles