NEW SCIENTIST ⟩ Katsest selgus, et «kompostitav plast» ei lagunegi koduaias täielikult ära

Madeleine Cuff
, New Scientist, kaasautor
Copy
Lubatud lagunemise asemel leiab ka kuude pärast kompostrist kiletükke, näitas eksperiment. Inimeste tagaaias toimuv komposteerumine erineb laboritingimustest.
Lubatud lagunemise asemel leiab ka kuude pärast kompostrist kiletükke, näitas eksperiment. Inimeste tagaaias toimuv komposteerumine erineb laboritingimustest. Foto: (CC) bigcompostexperiment.org.uk

Kodus kompostimiseks sobivaks märgistatud nii-öelda «kompostitav plast» ei lagunegi koduaia kompostikastides korralikult, jättes maha jääke, mis võivad rikkuda aiamulda ning sattuda isegi inimese toiduahelasse.

Katse tulemused on ajendanud teadlasi nõudma sertifitseerimisstandardite uuesti läbivaatamist ja viinud vähemalt ühe ettevõtte kompostitava plasti kasutamisest loobumiseni.

Rohkem kui 1600 Ühendkuningriigi elanikku osales Suures Kompostieksperimendis ehk uuringus, mille eesmärgiks oli testida, kui hästi kompostitavad plastpakendid kodustes kompostikastides lagunevad. Osalejad kogusid kolm kuni kaksteist kuud materjale, millest on valmistatud näiteks mõned ajalehtede ja ajakirjade kaaned, toidukarpide vooderdused ja poekotid, komposteerisid neid ning sõelusid siis hiljem saadud komposti läbi, et tuvastada jääkplasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles