INTERVJUU ⟩ Alar Karis: dokumentide nuhtlusest sellel COPil lahti ei saa

Copy
Alar Karis esinemas ÜRO kliimakonverentsil
Alar Karis esinemas ÜRO kliimakonverentsil Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Egiptuses toimuv 27. kliimakonverents keskendub sedapuhku nii arenguriikide kui ka ilmselt Aafrikagi küsimustele. Täna juba tunnevad paljud Lõunast, et Põhi on neid taas koloniseerimas. Mida aga pani neis asjus tähele president Alar Karis?

Dokumente, mida on selle COP27 konverentsi raames lauale pandud, on tuhandeid lehekülgi, kust ka põgusalt lugedes paistavad ühe või teise riigi hoiakud, soovid ja suundumused. Kas tundub reaalsena, et nii suur hulk inimesi suudab sisuliselt neid tuhandeid lehekülgi läbi töödelda ja jõuda otsusteni, mida kuidagi ka täidetakse?

See küsimus on alati olnud, et kuidas need suured dokumendid teha selliseks, et neist saavad aru ka need inimesed, kes peavad midagi reaalselt ellu viima.

See on see dokumentide nuhtlus, et neid on väga palju ja nad on väga mahukad. Aga alati on inimesi, kes suudavad neid läbi lugeda ja suudavad neist mingid sünopsised ja väljavõtted teha, et see kõik ka teostatav oleks. Aga ma saan sellest skepsisest aru, olles ka ise oma elus pidanud lugema palju dokumente. See on väsitav ja vahel on neis ka palju sellist, mida võib-olla poleks pidanud üldse olema. Konkreetsust on teinekord vähem, kui tahaks. See COP seda ilmselt ei muuda. Tuhanded leheküljed ei muutu kümneteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles