Vaba Akadeemia loeng ⟩ Tõnu Viik: «Mitmekülgne inglane - Edmond Halley»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

11. novembril on Vabal Akadeemial külas astronoom Tõnu Viik, kes seekord räägib Edmond Halley'st. Otseülekanne algab kell 18.15.

Otse imetlusväärne, kui paljude probleemidega Edmond Halley (1656-1742) elu jooksul tegeles, millest vaid üks - komeet - on üldsuse tähelepanu köitnud. Ühe esimese tööna kaardistas ta lõunataeva tähed, järgnesid ümber Päikese tiirleva komeedi avastamine, päikesekiirguse mõju kindlakstegemine ilmale, Newtoni Principia trükis avaldamine, sukeldumine Thamesi põhja, töötava magnetkompassi leiutamine, kindlustusmaksete suuruse seostamine kindlustaja vanusega, Chesteri rahapaja pealiku abiks olemine, Peeter Suure lõbustamine Inglismaa külaskäigu ajal, kompassi deklinatsiooni uurimine Lõuna-Atlandil, tegutsemine diplomaadina Euroopa monarhide juures ja geomeetria professorina Oxfordis, tähtede omaliikumiste avastamine jne.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta alguses asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles