VIDEO ⟩ Mida taimed meile öelda tahavad? Kunstnik pani toalille matšeetet juhtima

teadus.postimees.ee
Copy
Lehtede takistust mõõtes arvutatakse välja, kuidas taim võiks soovida robotkätt juhtida.
Lehtede takistust mõõtes arvutatakse välja, kuidas taim võiks soovida robotkätt juhtida. Foto: kaader videost / David Bowen

Taimede eneseväljendamise võimalused on meie jaoks üsna napid - kui neile midagi ei meeldi, siis lihtsalt närbutakse ära. Robootikakunstnik David Bowen tegi aga installatsiooni, millega proovitakse meile selgeks teha, mis mõtted roheliste lehtede taga tegelikult peituvad.

Kunstniku installatsioon laseb elaval taimel matšeetet juhtida süsteemiga, mis loeb ja tõlgendab elavas filodendronis leiduvaid elektrilisi signaale. Süsteem kasutab taimega ühendatud avatud lähtekoodiga mikrokontrollerit, et lugeda lehtede elektrilist takistust. Kohandatud tarkvara abil teisendatakse need signaalid reaalajas matšeetet hoidva tööstusroboti liikumiseks.

Põhimõtteliselt on taim niimoodi robotkäe aju, mis määrab, kuidas see ruumis suhtleb.

Mis võiks olla eneseväljenduseks parim, kui tööriist, millega inimesed läbi taimede endale teed rajavad? 

Kas aga need signaalid midagi tähendavad, seda pole kunstnik selgitanud. Tegemist on ilmselt üsna juhuslike impulssidega, mis teisendatakse matšeetega vehkimiseks, mainib The Futurism.

Taim on ühendatud robotiga seda liigutama ka varem. Massachusettsi Tehnoloogiainstituut ehk MIT pani toalille juhtima kaherattalist käru, millega see sai ise ringi sõita. Sealgi otsustati taime elektrokeemilisi signaale tõlgendada oma äranägemise järgi, et liikumist tekitada.

Mida roheline loodus tegelikult mõtleb, sellest pole inimestel eriti palju aimu. Küll aga saab mõõta, mismoodi muutuvad elektrilised signaalid, kui elusloodust mõjutada valguse, niiskuse, gravitatsiooni, katsumise ja lõikumisega ning teha sellest mingeid järeldusi.

Vaata videot filodendroni juhitavast terariistast siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles