Teadlased suudavad WiFi iseärasuse tõttu välja peilida kõigi seina taga asuvate nutiseadmete asukohad

teadus.postimees.ee
Copy
Drooniga kaugel eemal maja läheduses tiireldes on võimalik ühe WiFi liiga lahke omaduse tõttu välja peilida kõik võrgus olevad nutiseadmed koos nende täpse asukohaga. Droonipilt on illustreeriv.
Drooniga kaugel eemal maja läheduses tiireldes on võimalik ühe WiFi liiga lahke omaduse tõttu välja peilida kõik võrgus olevad nutiseadmed koos nende täpse asukohaga. Droonipilt on illustreeriv. Foto: Kelly / Pexels
  • Murdvargad saavad paarikümne eurose vidinaga näha, mis seadmed ja millises toas asuvad
  • Ka politsei, luurajad või päästjad saaksid teada, kas seinte taga on mobiili või nutikellaga inimesi

Waterloo ülikooli teadlased leidsid viisi, kuidas droonidega seina taga luurates kindlaks teha kõik WiFi levialas olevad seadmed ja määrata nende asukoha. Nii saab kaardile paigutada inimesed, kellel taskus nutitelefon ja kõik muud seadmed, mis juhtmevaba ühendust kasutavad. Selleks saadab droon eetrisse päringuid, millele WiFi omapära tõttu kõik seadmed kuulekalt vastavad, reetes oma asukoha.

Seade nimega Wi-Peep on lisavarustusega droon, mis võib lennata hoonete lähedal ja luurata WiFi võrkudes, et tuvastada ja leida mõne sekundiga kõik selles sees olevad WiFi-toega seadmed.

Wi-Peep kasutab ära lünka, mida teadlased nimetavad «liiga viisakaks» WiFi-ks. Isegi kui võrk on parooliga kaitstud, reageerivad kõik nutiseadmed automaatselt kontakti otsimise katsetele mis tahes levialas olevast seadmest. Wi-Peep saadabki ringi lennates seadmetele korduvalt sõnumeid ja mõõdab siis reaktsiooniaegu, määrates asukoha ligikaudu meetrise täpsusega.

Waterloo ülikooli arvutiteaduse abiprofessor dr Ali Abedi selgitab selle avastuse olulisust võimalusena nuhkida nii heade kui halbade kavatsustega. Kõik saavad täpselt kindlaks teha, kui palju on ruumides inimesi ja kus nad oma nutikate seadmetega asuvad, vaadates läbi seinte. Asukoht määratakse nii nutikelledel, mobiilidel, tahvel- ja sülearvutitel, tarkadel anduritel ning millel iganes, mis on WiFi võrku lülitunud. 

«Wi-Peep näeb seadmeid nagu valgusteid nähtavas spektris ja seinad on selle jaoks justnagu klaasist," selgitas Abedi ülikooli pressiteates. «Sarnase tehnoloogia abil saaks jälgida turvameeste liikumist pangas, jälgides nende telefonide või nutikellade asukohta. Samuti võiks varas tuvastada kodus olevate nutiseadmete, sealhulgas turvakaamerate, sülearvutite ja nutitelerite asukoha ja tüübi, et leida sissemurdmiseks sobiv kandidaat. Lisaks tähendab eemalt drooni kasutamine seda, et on võimalik kiiresti ja märkamatult luurata, ilma et keegi seda märkaks.»

Wi-Peep pole kallis ja keeruline seade. Piisab tavalisest droonist, mille pardale paigutatud lisaseadme komponendid maksavad ligi paarkümmend eurot. Abedi sõnul on just sellepärast vajalik see WiFi liiga viisakas omadus võõraste jaoks tulevastes protokollides kiiresti sulgeda, et tagada kasutajate turvalisus. Teadlasel on välja pakkuda ka lahendus praegustele seadmetele: WiFi kiipide tootjad võiks hakata tarkvaras kasutama seadmete reageerimisaja kunstlikku pikendamist võõrastele päringutele vastamises, kasutades näiteks juhusliku pikkusega mõistlikku viiteaega. See muudaks Wi-Peepi tüüpi seadmetega asukohamääramise nii ebatäpseks, et sel pole enam mõtet.

Vastavat teadustööd saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles