Kas on ühte tüüpi magusaineid, mis on teie jaoks halvemad kui teised? Tundub, et olenevalt riigist kehtivad erinevad reeglid, mille põhjal magusained on heaks kiidetud ja millised mitte.
Enamik uuringuid paneb erinevad kunstlikud magusained nende mõju uurides kokku. Kuid kuna need on erinevad ühendid, võib neil olla erinev mõju. Kõigil magusainetel on erinev keemiline struktuur, erinevad füüsikalised omadused. Kõik nad imenduvad erinevalt. Mõned metaboliseeruvad, mõned mitte. Need erituvad erinevalt. Ja neid ei tarbita alati üksi. Võtke näiteks sukraloos. Võttes seda vees lahustununa, ei oma see mõju vere glükoositasemele.
Kuid on tõendeid, mis näitavad, et kui seda tarbitakse koos suhkruga, muudab see keha glükoosi- ja insuliinitaset teistmoodi kui suhkur üksi. Kui mehhanism, mis aitab kaasa halbadele tervisetulemustele, on magusus, siis eeldame, et kõigil kunstlikel magusainetel on sarnane toime, kuid kui mehhanism on ühendispetsiifiline, võib sukraloosi mõju erineda aspartaami mõjust ja nii edasi. Ning see võib olla nende kahe kombinatsioon – mõned mõjud on tingitud magususest ja mõned on ühendispetsiifilised.
Oleme palju rääkinud kunstlikest magusainetest. Kas looduslike magusainete, nagu stevia kasutamisel on sarnaseid vaidlusi?
Kahjuks pole stevia mõju inimeste ainevahetusele ja tervisele palju uuritud ning see on tõesti tähtis küsimus, sest stevia kasutamine toitudes ja jookides on viimastel aastatel märkimisväärselt suurenenud. Vähesed läbiviidud uuringud näitavad, et stevia aitab vähendada põletikku, parandab kontrolli veresuhkru üle ja soodustab kaalujälgimist. Stevia võib olla hea alternatiiv teistele madala kalorsusega magusainetele, kuid see pole veel selge ja vaja on rohkem uuringuid inimestel.