NEW SCIENTIST Tulevaste põlvkondade volinik peab end parajaks tüütuseks

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Vahel tundub, et poliitikud ei suuda homsete ajalehtede esikülgedest kaugema tuleviku peale mõelda. Sophie Howe’i töö ongi seda lühinägelikkuse nõiaringi murda. Walesi tulevaste põlvkondade volinikuna seisab ta nende inimeste huvide eest, kes saavad täiskasvanuks alles tulevikus või pole veel sündinudki.

Kui tema positsioon 2016. aastal loodi, oli see maailmas esimene. Kui tema esimene ametiaeg suvel lõppema hakkas, oli mõte tulevikuinimeste poliitilisest eestkõnelejast juba tavalisem vähemalt mitmele teisele rahvale. Ka ÜRO plaanib seda eeskuju järgida.

Howe’i roll piirdub Walesi valitsuse nõustamisega, kuid tema mõju on olnud märkimisväärne. New Scientist uuris, kuidas seista veel sündimata inimeste huvide eest ning kuidas teadus siin abiks saab olla.

Kuidas teie omapärane töökoht tekkis?

2010. aastal pidas Walesi valitsus avalikku arutelu kodanikega sellest, milline on Wales, mida inimesed tahaksid jätta on lastele ja lastelastele. Tulemuseks oli õigusakt, mis nimetati tulevaste põlvkondade heaolu seaduseks ning mis võeti vastu 2015. aastal. Selles on sätestatud seitse pikaajalist heaolueesmärki. Me tahame tervislikku Walesi, vastupidavat Walesi, jõukat Walesi, võrdsete võimalustega Walesi, kireva kultuurielu ja sidusate kogukondadega Walesi ning globaalselt vastutustundlikku Walesi. Aktiga loodi ka ametikoht sõltumatule volinikule, kes valvaks nende ideede ellu viimise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles