Vöötsaba-vigle lendas vahepeatusteta Alaskalt Tasmaaniasse

Copy
Vöötsaba-vigled üle Tasmaania lendamas. Pilt on illustreeriv.
Vöötsaba-vigled üle Tasmaania lendamas. Pilt on illustreeriv. Foto: EJ Woehler / Scanpix

Kurvitsaliste sugukonda kuuluv vöötsaba-vigle tegi ilmselt rändlindude lennurekordi, suundudes peatumatult Alaska poolsaarelt Tasmaania saarele, mis teeb vähemalt 13 560 kilomeetrit, ütles Austraalia linnuteadlane reedel.

Lind koorus sel suvel Alaskas ning ta varustati GPS-seadmega, mis võimaldas rahvusvahelisel teadlaste meeskonnal jälgida tema esimest rännet üle Vaikse ookeani, ütles organisatsiooni Birdlife Tasmania esimees Eric Woehler. Lind on nii noor, et tema sugu ei teata.

Vigle lahkus viie kuu vanusena 13. oktoobril Alaska Yuko-Kuskokwimi deltast ja puudutas taas maad 11 päeva hiljem, 24. oktoobril, Tasmaania kirdetipus Ansonsi lahe ääres, näitavad Saksa Max Planki ornitoloogiainstituudi andmed.

Lind võttis esmalt kursi edelasse Jaapani poole, pööras siis kagusse ja lendas üle Aleuudi saarte, on näha Uus-Meremaa Pukoro Miranda Shorebirdi keskuse avaldatud kaardil.

Siis keeras ta taas edela poole ning lendas üle Kiribati ja Uus-Kaledoonia, seejärel möödus Austraalia mandrist ning võttis suuna läände Tasmaania poole.

Satelliidiseire andmete põhjal läbis ta 13 560 kilomeetrit.

Illustratsioon vöötsaba-vigledest 19. sajandist.
Illustratsioon vöötsaba-vigledest 19. sajandist. Foto: Rights Managed

«Me ei tea, kas see oli juhus, kas ta eksis ära, või ongi see selle liigi tavapärane rändemuster,» ütles Woehler.

Guinnessi rekordiraamatus on pikima peatusteta lennuteekonnaga isane vöötsaba-vigle aastast 2020. Tema läbis 12 200 kilomeetrit Alaskalt Uus-Meremaale.

Sama lind purustas järgmisel aastal oma rekordi, lennates 13 000 kilomeetrit, aga seda ei ole Guinness veel tunnustanud.

Woehleri sõnul ei tea teadlased, kas tänavune noor vöötsaba-vigle lendas üksi või parves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles